Eltemették Alekszej Navalnijt + videó

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus 47 évesen halt meg a börtönben a múlt hónapban, gyászmiséjére és temetésére sokan érkeztek Moszkvába. A szertartást viszont gyorsan megtartották, ami után örök nyugalomra helyezték.

2024. 03. 01. 15:07
NAVALNIJ, Alekszej
Moszkva, 2024. március 1. Hozzátartozók Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus gyászmiséjén a moszkvai Istenanya Ikonja ortodox templomban 2024. március elsején. Alekszej Navalnij február 16-án, 47 éves korában hunyt el egy szibériai börtönben. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért Moszkva külvárosában, a Boriszovszkoje temetőben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus temetése. A 47 évesen elhunyt Navalnij temetésére több ezren érkeztek. Az egykori politikus koporsóját a sírba eresztették, az emberek pedig tiszteletük jeléül földet dobtak rá.

Emberek ezrei gyűltek össze Moszkvában, hogy tisztelegjenek Alekszej Navalnij – Vlagyimir Putyin legkiemelkedőbb kritikusa – előtt - írta meg a The Independent.

A Moszkva délkeleti részén található Istenanya Ikonja templom előtt már órákkal a temetés előtt gyülekezni kezdtek az emberek. A nagy tömegben sokan virágcsokrokat szorongattak, és néhányan jelszavakat skandáltak „Oroszország szabad lesz”, „Nem a háborúra”, „Oroszország Putyin nélkül”, „Nem bocsátunk meg” és „Putyin gyilkos” – foglalta össze a lap.

„Több mint tízezer ember van itt, és senki sem fél” – mondta a Reutersnek egy fiatal nő a tömegből. „Azért jöttünk ide, hogy tisztelegjünk egy olyan ember emléke előtt, aki szintén nem félt, aki nem félt semmitől”.

Kirill, a tömeg egy másik tagja azt mondta: „Ez nagyon szomorú Oroszország jövője szempontjából... Nem adjuk fel, hiszünk valami jobban”.

A gyászmise alatt a templom előtt több kilométer hosszan álltak az emberek, hogy elbúcsúzzanak az egykori politikustól. A szertartáson részt vett az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselője is. 

A szertartásra sajtóinformáció szerint csak pár száz embert engedtek be, főleg Navalnij rokonait.

Az özvegye az Instagramon is búcsúzott

Navalnij özvegye az Instagramra posztolt egy videót a férjéről, és azt a szöveget írta hozzá: „Lyosha, köszönöm a 26 év abszolút boldogságot. Igen, még a boldogság elmúlt három évében is boldogok voltunk. Hálás vagyok a szerelemért, azért, amiért mindig támogattál, amiért még a börtönből is megnevettettél, és amiért mindig gondoltál rám. Nem tudom, hogyan éljek nélküled, de igyekszem boldog lenni, és büszkévé tenni téged, ha rám nézel fentről. Nem tudom, hogy bírni fogom-e vagy sem, de megpróbálom. Egy napon biztosan találkozunk. Örökké szeretlek. Nyugodj békében” −írta.

Navalnij másik arca

Mint korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, Navalnijnak volt egy kevésbé ismert arca is. Az ellenzéki politikus soha nem titkolta vonzódását az orosz nacionalizmus iránt. Nem hagyott ki egy „orosz nemzeti felvonulást” sem. Egy 2007-es videóban, amelyben a fegyverviselés mellett áll ki, Navalnij magát hiteles nacionalistaként tünteti fel, aki ki akarja irtani az összes „legyet és csótányt”, miközben a bevágásokban szakállas muzulmán férfiak jelennek meg. Hirtelen előhúz egy puskát és lelő egy muszlim fejkendőt viselő embert, aki megpróbálta megtámadni. 

2008 augusztusában történt az, hogy az ellenzéki politikus, aki akkor még az orosz nacionalista álláspontot képviselte, egy posztban a Facebookon egyszerűen rágcsálóknak nevezte a georgiaiakat. Emiatt aztán később elnézést kért, de azt is hozzátette, hogy kitart az álláspontja mellett a témában. 

Borítókép: Hozzátartozók  és több száz szimpatizáns vett részt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus gyászmiséjén a moszkvai Istenanya Ikonja ortodox templomban (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.