Macron elárulta, mikor küldene csapatokat Ukrajnába

A francia elnök háborús lázban ég. Nap mint nap egyre szélsőségesebb bejelentéseket tesz arról, hogy miként kellene Ukrajnát segíteni.

2024. 03. 08. 8:06
MACRON, Emmanuel; PAVEL, Petr
Prága, 2024. március 5. Petr Pavel cseh államfõ (k, jobbra) katonai tiszteletadás mellett fogadja francia hivatali partnerét, Emmanuel Macront az államfõi rezidenciának otthont adó prágai vár, a Hradzsin udvarán 2024. március 5-én. Macron egynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Csehországban. MTI/EPA/Michal Turek Fotó: Michal Turek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben minden korábbinál közelebb került a harmadik világháború kitörése. Emmanuel Macron azzal, hogy bejelentette, nem zárja ki a nyugati csapatok küldését Ukrajnába, gyakorlatilag közvetlen háborúra szólított fel Európa és az oroszok között.

MACRON, Emmanuel; SANDU, Maia
Maia Sandu moldovai (b) és Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2024. március 7-én. Fotó: MTI/EPA/AP/Christophe Ena

Emmanuel Macron az ukrajnai háborúval kapcsolatban fogadta a pártok vezetőit. A találkozó célja a Kijevnek szánt támogatás újradefiniálása volt. A L’indépendant francia lap beszámolója szerint az államfő kitartott korábbi álláspontja mellett. A Le Monde pedig arról ír: Emmanuel Macron csütörtökön kijelentette, hogy Franciaország nem zár ki egyetlen lehetőséget sem, hogy támogassa Ukrajnát.

A két és fél órás megbeszélés után a pártelnökök azt mondták, hogy a Macronnal folytatott tárgyalások nyugtalanították őket, és néhányan azzal vádolják őt, hogy a konfliktust arra használja fel, hogy a nyáron sorra kerülő európai parlamenti választások előtt erősítse koalíciója pozícióját.

Az elnök a múlt héten sokakat megdöbbentett Európában azzal, hogy nem volt hajlandó kizárni a nyugati szárazföldi csapatok Ukrajnába küldését. A hét elején Macron pedig arra buzdította Ukrajna szövetségeseit, hogy ne legyenek gyávák, amikor támogatják a volt szovjet országot az orosz invázió elleni küzdelemben.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke azt mondta, kérte Macront, hogy ne menjen háborúba Oroszországgal. Az elnök gondolkodása szerint viszont nincs korlát és nincs piros vonal – mondta Bardella.

Manuel Bompard, az Engedetlen Franciaország párt képviselője kiemelte:

Aggódva érkeztem, és még jobban aggódva távoztam.

Emmanuel Macron sajtójelentések szerint arra figyelmeztetett, hogy a Nyugatnak lépnie kell Ukrajna megmentése érdekében, ha Oroszország áttörést ér el a keleti fronton. A francia elnök térképeket készített, amelyeken az Elysée-palotába meghívott ellenzéki vezetőknek mutatták be az Ogyessza vagy Kijev felé vezető lehetséges orosz áttörési pontokat – írja a The Telegraph brit lap.

Macron állítólag azt mondta nekik, hogy ne legyen több vörös vonal országa konfliktusban való részvételét illetően.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában eközben kijelentette, hogy Macron továbbra is növeli Franciaország közvetlen részvételének szintjét az ukrajnai háborúban.

 

Borítókép: Petr Pavel cseh államfő (k, jobbra) katonai tiszteletadás mellett fogadja francia hivatali partnerét, Emmanuel Macront az államfői rezidenciának otthont adó prágai vár, a Hradzsin udvarán 2024. március 5-én. Macron egynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Csehországban (Fotó: MTI/EPA/Michal Turek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.