Az amerikaiaknak sem tetszik Macron háborúéhsége

Tovább forrnak az indulatok a francia elnök meggondolatlan kijelentése kapcsán. Ezúttal az amerikaiak szóltak vissza Macronnak, mondván: Ukrajna soha nem is kért nyugati csapatokat.

2024. 03. 06. 12:40
KIRBY, John
Washington, 2024. március 1. John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivõje sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2024. március 1-jén. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok sem kér Emmanuel Macron francia elnök háborúéhségéből, és nem hajlandó csapatokat küldeni az ukrajnai háborúba. Ráadásul az ukránok sem kérték ezt – mutatott rá a Fehér Ház sajtótájékoztatóján John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

MACRON, Emmanuel; PAVEL, Petr
Emmanuel Macron francia elnök háborúéhsége az amerikaiakat is felbosszantotta. Fotó: MTI/EPA/Michal Turek

Zelenszkij elnök nem ezt kéri, csak az eszközöket és a képességeket. Soha nem kérte, hogy külföldi csapatok harcoljanak az országáért

– idézte Kirby szavait a Szabad Európa Rádió.

 

Macron gyávasággal vádolja a szövetségeseit

Világszerte felháborodást váltottak ki a francia államfő múlt heti szavai, miszerint nem zárja ki, hogy nyugati csapatokat is küldjenek Ukrajnába. A tiltakozások ellenére Macron nem csupán megerősítette, hogy komolyan gondolja, amit mondott, de még rá is tett egy lapáttal, amikor 

tegnap gyávasággal vádolta meg a szövetségeseit, amennyiben megtagadják a katonáik Ukrajnába küldését.

Stephane Sejourne francia külügyminiszter ahelyett, hogy tompította volna Macron szavait, inkább beszállt a riogatásba.

Ha Ukrajna elesik, nem sok jót jósolok az Európai Uniónak

– mondta Sejourne a francia LCI televíziónak adott interjújában.

 

Borítókép: John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője reagált Macron szavaira (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.