Magyarországtól félti Szlovákiát a New York Times

A New York Times az orbáni úttól félti Szlovákiát, és már most aggódnak és félnek Robert Ficótól.

Forrás: Mandiner2024. 03. 24. 18:27
PELLEGRINI, Peter
Pozsony, 2024. március 23. Peter Pellegrini (k) jelenlegi parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje leadja voksát az államfõválasztás elsõ fordulójában egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2024. március 23-án. MTI/EPA/Jakub Gavlak Fotó: Jakub Gavlak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton elnökválasztást tartottak Szlovákiában, amit az amerikai The New York Times is elemzett. Az amerikai lap felidézte, hogy szombaton a két ellentétes oldalon álló jelölt, a Kremllel szemben ellenséges veterán diplomata Ivan Korcok, valamint Peter Pellegrini volt kormányfő, a jelenlegi miniszterelnökkel Robert Ficóval szövetséges oroszbarát politikus végzett az első két helyen.

Második fordulót kell tartani április 6-án. Fotó: Jakub Gavlak

Az eredmények alapján azonban egyikük sem szerezte meg a szükséges többséget, így második fordulót kell tartani április 6-án – írja a Mandiner.

A New York Times arról ír hogy a leköszönő Zuzana Caputova elnök eddig arra próbálta felhasználni korlátozott hatalmát, hogy Robert Ficót megakadályozza abban, hogy a magyarországi útra lépjen. Mint írják, az elnöki hivatal idáig ellensúlyt jelentett, így Orbán Viktorral szemben Robert Fico eddig nem akadályozta Ukrajna támogatását. Hozzátették: úgy gondolják, hogy a magyar miniszterelnök Moszkva felé fordult, erős befolyást gyakorol a hírmédiára és korlátozta a független igazságszolgáltatást.

A The New York Times szerint Robert Fico  szakítani akar az eddigi ukránbarát politikával, és az igazságszolgáltatást is átalakítaná, amihez Pellegrini győzelme nagy segítséget jelentene. A Fico-barát jelölt a második fordulóban a harmadik helyezett, NATO-ellenes nacionalista Stefan Harabint szavazóitól remélhet támogatást.

Borítókép: Peter Pellegrini a Hang elnökjelöltje leadja voksát az államfőválasztás első fordulójában egy pozsonyi szavazóhelyiségben. (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.