Moszkva elárulta, hogy nukleáris csapással fenyegette-e Ukrajnát

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint Moszkva nyitott a tárgyalásokra, de Kijev elutasítja azokat. Trump béketervéről is nyilatkozott a Kreml sajtótitkára.

2024. 03. 11. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kreml szerint szóra sem érdemesek azok a cikkek, amelyek arról szólnak, hogy az oroszok atomcsapással fenyegették meg Ukrajnát 2022-ben. A nyugati médiában megjelent írások, amelyek szerint Oroszország állítólag ebben az évben nukleáris fegyvert akart használni Ukrajnában, nem érdemelnek kommentárt. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára jelentette ki – írja az orosz média.

Túlélők után kutatnak a romok között mentőalakulatok tagjai a fekete-tengeri kikötővárost, Ogyesszát ért éjszakai orosz dróntámadás után 2024. február 24-én. Fotó: MTI/EPA/Igor Kacsenko

A minap a CNN arról számolt be, hogy 2022 végén az Egyesült Államok elkezdett gondosan felkészülni arra, hogy Oroszország esetlegesen nukleáris fegyvert alkalmazzon Ukrajnában.

Mint írják, 2022 végén az Egyesült Államok elkezdett szigorúan felkészülni arra, hogy Oroszország potenciálisan atomfegyverrel csap le Ukrajnára. Ez lett volna az első nukleáris támadás azóta, hogy az Egyesült Államok közel nyolcvan évvel azelőtt atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira – mondták a tisztviselők a CNN-nek.

A Biden-adminisztráció kifejezetten aggódott amiatt, hogy Oroszország taktikai vagy harctéri nukleáris fegyvert alkalmazhat.

Amíg a nyugati média fenyegetéseit szóra sem méltatta Dmitrij Peszkov, addig ugyanakkor kommentálta Donald Trump korábbi amerikai elnök ukrajnai béketervét. 

A Lenta.ru azt írja, a Kreml látta a volt amerikai elnök Ukrajnára vonatkozó béketervét, de konkrét részletek nélkül. Ezt Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára nyilatkozta.

 

Igen, láttuk, de nincs mit mondanunk, mert nem közölnek részleteket

 – kommentálta.

Peszkov azt is hozzátette, hogy az orosz fél egyelőre nem tud konkrétumot mondani ebben az ügyben.

Korábban Peszkov Ferenc pápa Ukrajnával kapcsolatos tárgyalási felhívásáról beszélt. 

Amennyire én értem, a pápa kijelentéseinek tágabb kontextusa volt. De általában az az elképzelés, amiről beszélt, természetesen teljesen érthető – a tárgyalások mellett szólt

 – szögezte le.

A Kreml szóvivője szerint Vlagyimir Putyin elnök korábban többször is beszélt arról, hogy Oroszország nyitott a tárgyalásokra, mivel Moszkva számára ez a preferált út. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek a felhívások a közelmúltban a kijevi rezsim abszolút ellenállásába ütköztek.

Nem engedik meg a tárgyalások lefolytatásának lehetőségét

 – zárta szavait a politikus.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay/AlexAntropov86)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.