Politikai nyomásgyakorlás Brüsszelben: Ukrajna az európai termelők érdekei felett

Az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) az intézményközi tárgyalásokat követően jóváhagyta, hogy Ukrajna vámok és mennyiségi korlátozások nélkül hozhassa be az unióba termékeit még egy éven át. Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselők a szavazás után rámutattak: „Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága újra cserben hagyta a gazdákat.”

2024. 03. 21. 11:00
EUROPEAN PARLIAMENT - PLENARY SESSION
Plenáris ülés az Európai Parlamentben. Brüsszel 2021.09.03. Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő közös sajtóközleményében Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő így fogalmazott: 

A parlamenti tárgyalódelegáció nem tudta tartani azt, amire a múlt heti plenáris ülés felhatalmazta. A mandátumuk arra szólt: az ukrán búzára is vonatkozzon az a biztosíték, hogy túlzott behozatal esetén automatikus védintézkedések lépjenek életbe. Azt a plenáris javaslatot sem védték meg, hogy ne csak a háborús évek behozatali mennyiségét vegyük viszonyítási alapként a védintézkedések aktiváláshoz. Ugyanis ekkor már jelentősen megugrott az import

– húzta alá Győri Enikő.

Schaller-Baross Ernő
Schaller-Baross Ernő (Forrás: Facebook/Schaller-Baross Ernő )

Schaller-Baross Ernő leszögezte: 

Az európai gazdálkodók jövedelme az elmúlt időszakban a töredékére csökkent, az így kialakult helyzet pedig számos mezőgazdasági vállalkozást az összeomlás szélére juttatott. Az EU a versenyképesség helyett az önfeladást választja, kiszolgáltatva az európai gazdákat egy eltorzított piaci működés teljesíthetetlen elvárásainak.

A javaslatot a baloldal a néppárt többségének támogatásával erőltette át a szakbizottságban. A Fidesz delegáció nem támogatta és a jövőben sem szavaz meg olyan javaslatot, amely veszélyezteti az európai gazdák megélhetését és a biztonságos és minőségi élelmiszer-termelést Európában – olvasható a közleményben.

Borítókép: Illusztráció. Plenáris ülés az Európai Parlamentben. Brüsszel, 2021. szeptember3. (Fotó: AFP/Martin Bertrand/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.