Putyin „információs háborút” folytat Németország ellen

Koreografáltnak nevezte az orosz kormány akcióit a német védelmi miniszter.

2024. 03. 03. 20:16
PISTORIUS, Boris
Brüsszel, 2023. november 14. Boris Pistorius német védelmi miniszter a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok védelmi minisztereinek találkozója elõtt Brüsszelben 2023. november 14-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin „információs háborút” folytat Németország ellen – jelentette ki vasárnap Boris Pistorius. A német védelmi miniszter a német légierő tisztjei egyik lehallgatott beszélgetésének Oroszország általi kiszivárogtatására reagált így.

A szövetségi védelmi miniszter szerint ez egy „hibrid támadás” Oroszország részéről, amelynek célja „az elszántság aláásása”.

A Bild német lap szerint Pistorius kifejtette, hogy azonnal elrendelte az incidens teljes körű kivizsgálását. Mint mondta, tisztázni kell azt is, hogy a tisztek jogosultak voltak-e ilyen tartalomról beszélni, és hogy megfelelő kommunikációs eszközt választottak-e.

A védelmi miniszter egyébként óva intett attól, hogy „bedőljünk Putyin trükkjeinek”, szerinte ugyanis nem véletlen, hogy az oroszok a Kreml szempontjából kritikus eseményekkel teli hét – például Alekszej Navalnij ellenzéki politikus gyászszertartása – végén hozták nyilvánosságra a felvételt. 

Nem szabad hagyni, hogy Putyin szétválasszon minket

– mondta Pistorius. 

Pistorius koreografáltnak nevezte az orosz kormány akcióit, például Dmitrij Medvegyevnek azt az állítását, hogy Németország háborúra készül Oroszországgal. Szerinte ez „célzott, megrendezett propagandakampány”. 

A miniszter nem akart spekulálni a személyes következményekről a vizsgálat lezárása előtt, de nem zárta ki azokat, és beszélt arról is, hogy nincs tudomása más szivárogtatásokról vagy egyéb lehallgatott telefonbeszélgetésekről.

A német védelmi tárca szóvivője szerint a bizalmas beszélgetést, amelyen a német légierő főtisztjei megvitatták német Taurus rakéták Ukrajna által történő felhasználásának lehetőségét, lehallgatták. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Margarita Szimonján, az RT orosz televízió főszerkesztője  pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát. Az újságíró szerint a beszélgetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne.

A Szimonján által közzétett átirat szerint a magas rangú német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat, anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a német hatóságoktól a lehallgatott beszélgetésről, és kijelentette, hogy a magyarázat megtagadása egyenlő lenne a beismeréssel.

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.