Súlyos biztonsági hibákat vétettek a német főtisztek

A pénteken napvilágot látott hangfelvétel hatalmas indulatokat váltott ki, ami nem is csoda, hiszen rengeteg kényes és veszélyes kérdés került szóba a német tábornokok között az ukrajnai háború kapcsán.

2024. 03. 02. 15:59
null
Donyecki régió, 2024. március 1. Ukrán tüzérek egy 152 mm-es Dana önjáró löveggel tüzelnek az orosz erõkkel folytatott harcok alatt a donyecki régióban 2024. március 1-jén. MTI/AP/Roman Chop/Roman Chop Fotó: Roman Chop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét aktuálissá vált a második világháború korabeli felhívása: halál a fasisztákra − így reagált Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök a Telegramon és az X-en is azután, hogy kiderült, valódi az a hangfelvétel, amelyen német legfelsőbb tisztek beszélgetése hallható.

A beszélgetés során elhangzott kijelentések veszélyesek lennének békeidőben is, nemhogy egy olyan helyzetben, amikor Európában is háború zajlik. Olaf Scholz német kancellár éppen pénteken jelentette be, hogy a NATO nem vesz részt az ukrajnai háborúban.

Forrongott a Telegram

A német Berliner Zeitung hozta le, hogy az orosz Telegram-csatornák már péntek délelőtt megszellőztették, hogy botrány van a levegőben, amire Dmitrij Medvegyev, Putyin elnök helyettese az orosz Biztonsági Tanácsban a következőket mondta

És ismét aktuálissá vált a Nagy Honvédő Háború idejéből származó felhívás. Halál a német-fasiszta megszállókra!

A hangfelvételt este hatkor tették végül nyilvánossá a közösségi oldalakon, ahol néhány perc alatt kiderült: nem hamis, és nem is mesterséges intelligencia generálta a beszélgetést. Ez egy közel 40 perces felvétel a német légierő legmagasabb katonai és politikai vezetőinek találkozójáról. Közreadása súlyos katasztrófa a Bundeswehrnek, és álmatlan éjszakákat fog okozni nem csak a német hadsereg berkein belül.

 

Chaten beszélnek a vezetők

A német tisztek szigorúan titkos témákról beszélnek egy chatalkalmazáson keresztül. A négy közül az egyik, Frank Gräfe dandártábornok egy szingapúri szállodából csatlakozott. 

A német lap feltette a kérdést, hogy ha ennyire komoly, a nemzet, sőt a világ biztonságát befolyásoló témáról beszélnek, akkor miért nem ment be egy német nagykövetségre, ahol jó eséllyel biztonságos vonalakon keresztül lehet beszélni. 

Még egy egyszerű polgár is tudja a filmekből is akár, hogy mennyire nem nehéz ma már lehallgatni bárkit bárhol a világon. Ehhez képest a tábornokok úgy beszélgetnek szigorúan titkos belső ügyekről, mint más a napi otthoni bevásárlásáról. Rettentően amatőrnek és felkészületlennek kell lenni egy ilyen hibához.

A német tábornokok beszélgetését az alábbi linken tudja végighallgatni.

Amerikai akcentusú civilek

De ez csak a botrány egyik fele. A találkozó témája a honvédelmi miniszternek tartandó 30 perces prezentáció előkészítése volt. A német miniszter mindent tudni akar a Taurusról és arról, hogy miket tud elpusztítani a német cirkálórakéta. 

A lap kiemeli, hogy az igazán kényes dolog a tábornokok beszélgetésében a nyugati együttműködés mértékének elismerése volt. Ez vonatkozik az Ukrajnában használt összes nagy hatótávolságú fegyverrendszerre, a Storm Shadow-ra, a HIMARS-ra és másokra is.

Kiderült a beszélgetésből, hogy a front mögött brit fegyvertechnikusok dolgoznak, és sok „amerikai akcentusú civil” tartózkodik Ukrajnában.

A célkijelölések, a célfelismerések, a célpontkitűzések és a célra vezetés sem lehetséges a nyugati hadsereg tudása nélkül.

A lehallgatott beszélgetés rávilágít az ukrán hadsereg és nyugati támogatói közelségére mind a politikában, mind a katonai ügyekben és a fegyveriparban. Emellett pedig egyértelműnek tűnik, hogy ha a német politikusok gyors sikereket várnak a német Taurus rakétáktól, akkor nem kerülhetik el a német hadsereg bevetését Ukrajnában − írják a németek.

Így lehet egy kis háborúból nagy háború

A lehallgatott találkozón keresztül a kívülállók is képet kaphatnak arról, mi történik a zöld asztaloknál. A tábornokok vörös vonalakról beszélnek, arról, hogy a kancellár és a miniszterek mekkora nyomásnak vannak kitéve, hogy el kéne hozniuk a békét. Ám ezek a vonalak nem arról szólnak, hogy ne eszkalálódjon a háború, pusztán arról, hogy el tudják rejteni a bizonyítékokat.

A német tábornokok nem terveznek támadást a Kercsi híd ellen. Csak kezelniük kellett egy miniszter kívánságait, aki tudni akarta egy fegyverrendszer képességeit és azt, hogy tudják a nyomaikat eltüntetni. 

Az orosz titkosszolgálatok jóvoltából a pénteken megjelent felvétel példaértékű tanulsággal szolgál a leendő történészeknek: ilyen könnyen csúszhatunk a nagy háború felé − jegyzi meg a Berliner Zeitung.

Borítókép: Könnyen egy nagyobb háborúban találhatjuk magunkat, ha ilyen kijelentéseket tesznek a katonai vezetők (Fotó: MTI/AP/Roman Chop/Roman Chop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.