Az Iszlám Állam a Notre-Dame-ot akarta felrobbantani

A francia titkosszolgálat fogta el a dzsihadistát, aki a párizsi Notre-Dame ellen tervezett merényletet.

2024. 04. 01. 18:25
A Notre-Dame elleni merényletet hiúsított meg a francia titkosszolgálat. Fotó: YOAN VALAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Notre-Dame-ot akarta megtámadni az a 60 éves férfi, akit a francia hatóságok nemrég letartóztattak. Francia források arról írnak, hogy a dzsihadistát még március elején kapták el. Az egyiptomi állampolgárságú férfit a francia titkosszolgálatok aprólékos munkájának köszönhetően tudták időben lekapcsolni. A terrorista ellen terrorizmus miatt emeltek vádat, és március 8-án előzetes letartóztatásba helyezték.

Notre-Dame-székesegyház
Még kész sincs, már meg akarták támadni a dzsihadisták Fotó: MTI/EPA/AP Pool/Christophe Ena

Ez az eset is azt mutatja, hogy a terrorfenyegetettség újból fellángolt Európában. A múlt héten egy 14 éves tinédzsert tartóztattak le a rendőrök, mert támadást tervezett egy lille-i bevásárlóközpont ellen. A francia terrorelhárító szolgálat folyamatos készenlétben áll. Csak az elmúlt három hétben öt olyan személyt tartóztattak le, akik erőszakos cselekmények elkövetését tervezték, három különálló helyszínen – számol be egy rendőrségi forrás.

Franciaországban leginkább két terrorszervezet, az al-Kaida és az Iszlám Állam munkálkodik, különösen közép-ázsiai ágával, az Iszlám Állam-Horaszánnal, amely  az olimpiai játékok előtt vagy alatt akar csapást mérni az országra a franciák szerint.

Egy fenyegetés, amely egész Európára leselkedik

Ám nem Franciaország az egyetlen, amelyet a kiújult terrorfenyegetés érint. Belgiumban három olyan személyt tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Államhoz tartoztak, mielőtt bizonyítékok hiányában szabadon engedték őket.

Hollandiában 2023 januárjában letartóztattak egy tádzsik állampolgárt. A gyanú szerint egy több európai országban, Hollandiában, Belgiumban és Németországban létrehozott hatalmas dzsihadista hálózat élén állt. Németországban és Ausztriában tavaly decemberben felszámoltak egy terrorhálózatot, amelynek tagjai a szilveszteri éjszakai parádékon akartak gyilkolni.

Borítókép: Meghiúsítottak egy Notre-Dame elleni támadást a franciák. (Fotó: EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.