Emberi csontokból készült drog pusztít Afrikában + videó

Nyugat-Afrikában és különösen Sierra Leonéban egy pusztító, emberi csontokból készülő pszichoaktív szer szedi az áldozatait. Az ország elnöke vészhelyzetet hirdetett a rendkívül gyorsan terjedő és kimondottan erős függőséget okozó szer miatt.

2024. 04. 07. 12:22
kush, kábítószer, Afrika, Sierra Leone
Egy férfi tekeri a Kush-t egy freetowni drogbarlangban 2023. június 26-án Fotó: OHN WESSELS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afrikai kontinensen egy kush nevű addiktív pszichoaktív szer terjed, ami évek óta probléma Sierra Leonéban – hívja fel a figyelmet cikkében a BBC brit közszolgálati média. Julius Maada Bio elnök halálos csapdának nevezte a kábítószert, és azt mondta, hogy egzisztenciális válságot okoz a szer.

Mivel a kábítószer egyik összetevője emberi csont, már a temetőkben is megszigorították a biztonsági intézkedéseket, hogy a függők ne ássák ki a csontvázakat a sírokból. Sierra Leonéban gyakori látvány, hogy többnyire fiatal férfiak csoportjai ülnek az utcasarkokon, végtagjaik feldagadtak a szintetikus kushfogyasztástól. A függők arról mesélnek, hogy a drog azonnal hatalmába keríti az embert.  

Állítások szerint a nyugat-afrikai országokban, például Sierra Leonéban és Libériában évek óta elterjedt szer zombikká változtatja a felhasználókat, és legalább néhány órára elválasztja őket a valóságtól.

Egyelőre még nincs hivatalos statisztika az áldozatokról, azonban egy BBC-nek nyilatkozó orvos elmondta, hogy a drog okozta szervi elégtelenségben csak a fővárosban több száz fiatal férfi halt meg az elmúlt hónapokban. Túlnyomó többségük 18–25 év közötti férfi volt. A  Sierra Leone-i Pszichiátriai Kórház adatai alapján 2020 és 2023 között a kushhoz kapcsolódó beutalások száma közel négyezer százalékkal nőtt. Az ország elnöke csütörtök este egy országos adásban azt mondta: 

Országunk jelenleg egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe a kábítószerek és a kábítószerrel való visszaélés, különösen a pusztító hatású szintetikus kábítószer, a kush miatt.

Az elnök arra is utasította a tisztviselőket, hogy hozzanak létre egy kábítószer-függőséggel foglalkozó nemzeti munkacsoportot, amely elsősorban „a kushválság leküzdésére” fog összpontosítani az egyre növekvő elhalálozási ráta közepette.

A legújabb jelentések azt mutatják, hogy a kábítószer nemcsak Sierra Leonéban jelent problémát, hanem Nyugat-Afrikában is terjed a kábítószer- függőség. Libéria és Guinea városi területein több mint egymillió ember szenved kábítószer-függőségben.

Borítókép: Egy férfi tekeri a kusht egy freetowni drogbarlangban 2023. június 26-án (Fotó: AFP/John Wessels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.