Engedélyeznék, hogy a tanárok fegyvert tartsanak maguknál az iskolában

Pénteken ismét lövöldözés volt egy gimnáziumban az Egyesült Államokban. 2023-ban összesen 348 iskolai lövöldözést regisztráltak.

2024. 04. 12. 20:20
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban Tennessee állam szenátusa elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 

lehetővé tenné az állami iskolák tanárainak és személyzetének, hogy lőfegyvert viseljenek az osztálytermekben.

A jogszabály értelmében a pedagógusoknak és más iskolai alkalmazottaknak, akik lőfegyvert szeretnének magukkal vinni a munkahelyükre, a helyi oktatási ügynökség és az iskola igazgatójának közös írásos engedélyét kellene megszerezniük, emellett biometrikus adatokat, köztük ujjlenyomatokat kellene szolgáltatniuk. Ezenkívül egy alapos háttérellenőrzést is tartanának esetükben, és pszichológusnak vagy pszichiáternek kellene igazolnia, hogy nincs semmiféle olyan problémájuk, amely befolyásolná az adott dolgozó „képességét arra, hogy biztonságosan birtokoljon és hordjon kézifegyvert az iskola területén”.

Azoknak, akik megfelelnek a fent említett követelményeknek, ezután évente legalább 40 órányi „iskolai rendfenntartásra vonatkozó speciális képzésen” kellene részt venniük, amely magában foglalja az engedélyező rendfenntartó szervek által tartott gyakorlati oktatást.

Míg a republikánus törvényhozók és támogatóik szerint a lépés az „Amerikát sújtó iskolai lövöldözések pestise” miatt esedékes volt, addig mások kevésbé optimisták azzal kapcsolatban, hogy még több fegyver kerüljön az iskolák közelébe. 

Tavaly március végén az egész államot, sőt az egész országot megrázta a tennessee-i fővárosban, Nashville-ben, egy keresztény iskolában történt iskolai lövöldözés, amelyben három kilencéves diák és három iskolai dolgozó vesztette életét. Az elkövető, egy fiatal transznemű férfi, aki korábban az iskola tanulója volt, törvényesen vásárolt magának több lőfegyvert is, amelyekkel felszerelkezve érkezett az iskolába, ahol lövöldözni kezdett. 

Az Egyesült Államokban rendszeresek az iskolai lövöldözések, pénteken Texasban vettek őrizetbe egy embert, miután délelőtt egy gimnáziumban lövöldözés volt, amelyben egy diák megsérült. 

A K-12 iskolai lövöldözéseket összesítő adatbázis szerint 2023-ban nyolc eltervezett lövöldözés történt iskolákban, de összesen 348 iskolai lövöldözés történt, beleértve azokat is, amelyek verekedésből eredtek vagy egyébként spontán történtek

– írja a The Washington Post. 

A felelősöket pedig folyamatosan keresik; kedden michigani szülőket ítéltek börtönbüntetésre azért, amit fiuk középiskolai ámokfutása előtt elmulasztottak megtenni. A bíró szerint a szülők megakadályozhatták volna, hogy fiuk fegyverhez jusson.

A Michigan állambeli Oxfordban 2021 novemberében nyitott tüzet diáktársaira a 15 éves gimnazista azzal a pisztollyal, amit az apja pár nappal korábban vásárolt neki.

A fiatal életfogytigalni börtönbüntetést kapott. 

Ugyanezen a napon Virginiában megvádoltak egy iskolavezetőt, aki elmulasztotta figyelmeztetés kiadását, még mielőtt egy hatéves fiú lelőtte a tanárát.

Eközben a texasi Uvalde-ban a bíróságokon továbbra is polgári perek zajlanak, amelyekben a város tisztviselőit és másokat próbálnak felelőssé tenni a Robb általános iskolában 2022-ben elkövetett mészárlásért, amikor a 18 éves elkövető tizenkilenc diákot és két felnőttet ölt meg. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.