Giorgia Meloni kiállt Magyarország mellett a szélsőbaloldali aktivista ügyében

Az olasz miniszterelnök közölte, a baloldal politikai kampánya nem segíti Ilaria Salist.

Forrás: MTI2024. 04. 05. 21:43
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Fotó: Jonas Roosens Forrás: AFP/ANP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredménytelennek nevezte az olasz baloldal politikai kampányát a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salisért Giorgia Meloni miniszterelnök, aki a Magyarországon fogva tartott nőről egy televíziós interjúban beszélt. Giorgia Meloni kijelentette, rá és sokakra Olaszországban hatással volt, amikor bilincsben látták belépni a tárgyalóterembe Ilaria Salist.

Mi nem vagyunk hozzászokva, de ezt a bánásmódot Magyarországon nem kizárólag Ilaria Salisnak tartják fenn, Magyarországon ez mindenkire érvényes, ahogy számos más nyugati országban is gyakorlatnak számít

– mondta a kormányfő a csütörtök esti interjúban.

Giorgia Meloni a RAI1 közszolgálati televíziócsatorna legnépszerűbb politikai műsorának, a Porta a Portának adott interjút, amelyben többek között a Magyarországon fogva tartott nő elleni jogi eljárásról is beszélt. Meloni úgy vélte, felesleges hangoztatni a bíróságok önállóságát, „ha az olasz parlament tagjai azt sürgetik, hogy az olasz kormány avatkozzon be a magyar kormánynál annak meghatározására, hogy mi történjen Ilaria Salis tárgyalásán”. Giorgia Meloni tréfából, olaszos angol kiejtéssel azt mondta: „Uraim, tegyük fel a kérdést, tudjátok, mi az a jogállam? Tudjátok, mit jelent a bíróság autonómiája?”.

Kifejtette, a jogállam és a bíróság önállósága mindenhol létezik Európában, és ami egy európai állampolgárral történik, aki nem annak a tagállamnak az állampolgára, ahol jogi eljárás zajlik vele szemben, „azt a jogi szervek intézik el, nem a kormányok egymás között”.

Az olasz kormányfő hozzátette, Európában „komplikált” és elfogadhatatlan lenne, ha akár Orbán Viktor avatkozna be a perbe, és megmondaná az ügyészségnek, bíróságnak, mit kell tennie, „vagy ugyanazt én tenném meg”. Arra a kérdésre, hogy mit tehet az olasz kormány, Giorgia Meloni elmondta, hogy kormánya megfelelő bánásmódot kérhet állampolgára számára, „és én erről beszéltem Orbán Viktorral” – utalt a magyar kormányfővel egy korábban folytatott megbeszélésre. Meloni úgy vélte, az olasz kormány felléphet a jogerős ítélet megszületése után is. Kijelentette: az olasz baloldal által Ilaria Salisért indított politikai kampány „kontraproduktív”. „Csendben kell tenni, mert ha rágalmazod a veled szemben álló tárgyalópartnert, nehezen tudsz valamit elérni” – mondta Giorgia Meloni.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: AFP/ANP/Jonas Roosens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.