Hadrendbe állt a legkorszerűbb orosz tank, de mire menne Ukrajnában? + videó

A T–14-es csúcstechnológiás, de nagyon drága is.

2024. 04. 01. 16:56
null
Russian T-90M and T-14 Armata tanks parade through Red Square during the general rehearsal of the Victory Day military parade in central Moscow on May 7, 2022. Russia will celebrate the 77th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítették, hogy hadrendbe állt az Armata, a legkorszerűbb orosz tank – adta hírül a közösségi médiában a brit védelmi minisztérium. A T–14-est először 2015-ben mutatták be a moszkvai katonai parádén, rendszeresítése több kitűzött céldátum után évekig csúszott. Az orosz gyártó március eleji tájékoztatása szerint 

a harckocsit nem fogják bevetni Ukrajnában, mert gyártása és pótlása túlságosan drága.

A brit hírszerzés is úgy tudja, eddig nem küldték a frontra a tankot, bár emlékeztettek rá, hogy még 2022-ben látták gyakorlatozni, és akkor még a Kreml is azt ígérte, hogy be fogják vetni. A britek értékelése szerint azért ódzkodnak a lépéstől, mert óriási presztízsveszteség lenne, ha kilőnék a legkorszerűbb fegyvert. Illetve ők is rámutattak, hogy nagyon nehéz pótolni ezeket, miközben csak kevés áll rendelkezésre belőlük.

Az orosz állami média korábban viszont arról írt, hogy az Armata átmenetileg felbukkant már, sőt tüzelt is az ukrán fronton – emlékeztetett a Business Insider. Ezt az ukránok korábban mindig tagadták. Az üzleti hírportál arra is rámutatott, hogy nagyon hasonló a helyzet egy másik csúcstechnológiás orosz fegyverrel, az ötödik generációs Szu–57-es repülőgéppel. Kevés bizonyíték áll rendelkezésre, hogy ezeket is valaha bevetették volna Ukrajnában, és valószínűleg akkor is csak tisztes távolságból, mert nem akarták kockáztatni, hogy az ukrán légvédelem áldozatául essenek, netán roncsai a NATO kezébe kerüljenek.

Az Armata költségét 5–9 millió dollárra becsülik.

A harckocsi már a legkorszerűbb technológiával, így többek között 360 fokos kamerarendszerrel, hőérzékelős és infravörös célzással, távirányítású löveggel, radarnyelő festékkel és többrétegű páncélborítással felszerelt. Komoly kihívója lehet az olyan nyugati tankoknak, mint az Ukrajnában is bevetett Challenger-2, Leopard-2, vagy M1-Abrams.

Viszont egyetlen tank sem sebezhetetlen.

Az ukránok a háború folyamán többször bizonyították, hogy különösen a nyugati páncéloselhárító rendszereknek hála – mint amilyen például a Javelin – képesek jelentős veszteségeket okozni az oroszoknak. Az ukrán védelmi minisztérium éppen nemrégiben osztott meg egy felvételt, amin állításuk szerint az látható, ahogy kilőnek négy orosz tankot és két gyalogsági harcjárművet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban egyébként a T–90-est nevezte „a világ legjobb tankjának”.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.