Kína elítélte a damaszkuszi iráni konzulátus ellen intézett izraeli légicsapást + videó

Kína ENSZ-nagykövete határozottan elítélte az Izraelnek tulajdonított halálos légicsapást, amely lerombolt egy iráni konzulátust a szíriai Damaszkuszban., egyben felszólította a feleket az azonnali gázai tűzszünet előmozdítása érdekében.

Forrás: China Daily2024. 04. 04. 11:14
UN-SECURITY COUNCIL-UKRAINE-MEETING-CHINESE ENVOY
Geng Shuang Kína állandó ENSZ-képviselő-helyettese felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról a russzofóbia összefüggésében tartott ülésén New Yorkban, 2023. március 14-én. Fotó: Xie E Forrás: Xinhua/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a támadás súlyosan megsértette az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot, megsértette mind Szíria, mind Irán szuverenitását, és rendkívül aljas jellegű volt. Kína határozottan elítéli

– mondta Geng Shuang, Kína helyettes állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén az iráni konzulátus elleni csapás kapcsán, írja a China Daily.

Geng Shuang Kína állandó ENSZ-képviselő-helyettese, felszólal  az ENSZ New York-i székházában, 2024. március 28-án. (Fotó: Xinhua/AFP/Xie E )
Geng Shuang, Kína állandó ENSZ-képviselő-helyettese felszólal  az ENSZ New York-i székházában, 2024. március 28-án (Fotó: Xinhua/AFP/Xie E )

Az ilyen meggondolatlan akciók büntetlenségének engedélyezése teljesen rossz jelzés lenne, és még kockázatosabb cselekedetekre ösztönözné az elkövetőt, tette hozzá a diplomata.

A feltételezett izraeli légicsapás hétfőn a szíriai fővárosban, Damaszkuszban lévő iráni nagykövetség épületét vette célba

Khaled Khiari ENSZ-főtitkárhelyettes arról számolt be a Biztonsági Tanácsnak, hogy a támadásban legalább öt iráni alkalmazott, köztük vezető katonai tanácsadók haltak meg, a halálos áldozatok száma pedig összesen tizenháromra emelkedett, köztük hat szíriai.

Geng elmondta, hogy együtt érez az irániakkal, egyben felidézte a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban lévő korábbi kínai nagykövetség 1999-es NATO-bombázását, amely három kínai újságíró halálát okozta.

Osztozunk az iráni kormány és nép gyászában ezekben az időkben, és mély együttérzésünket és részvétünket fejezzük ki nekik

 – mondta.

„A diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény, egy olyan nemzetközi szerződés szerint, amely biztosítja, hogy a diplomaták a fogadó ország törvényeinek beavatkozása nélkül végezhetik feladataikat, valamint a nemzetközi kapcsolatok általánosan elismert alapvető normái szerint a diplomáciai intézmények biztonsága sérthetetlen” –mondta Geng.

A légicsapást követően a regionális feszültségek eszkalálódásától tartanak. Csapást indíthat Irán Izrael ellen, hogy megtorolja a Forradalmi Gárda magas rangú vezetőjének halálát – figyelmeztetnek amerikai tisztségviselők. Izrael már készül Irán esetleges bosszú akciójára.

– A közel-keleti helyzet már most is bizonytalan – mondta Geng. Izrael gyakran hajt végre határokon átnyúló csapásokat szíriai és libanoni célpontok ellen, „súlyosan megsértve ezzel az érintett országok szuverenitását, függetlenségét és területi integritását, és súlyosbítva a feszültséget az egész térségben”.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ilyen „provokatív akciók nagyobb zűrzavart idézhetnek elő, és veszélyeztethetik az egész régió biztonságát, ezért azonnal le kell állítani őket”.

Kína felszólít minden felet, „különösen az Izraelre jelentős befolyással bíró országokat”, hogy játsszanak konstruktív szerepet és tegyenek gyakorlati erőfeszítéseket az azonnali gázai tűzszünet előmozdítása, a közel-keleti helyzet mielőbbi lehűtése, valamint a béke és a stabilitás helyreállítása érdekében.

Borítókép: Geng Shuang, Kína állandó ENSZ-képviselő-helyettese felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról a russzofóbia összefüggésében tartott ülésén New Yorkban, 2023. március 14-én (Fotó: Xinhua/AFP/Xie E)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.