Putyin győzelme ezt a drasztikus forgatókönyvet hozná magával

Európa brutális számú menekülttel számolhat, ha Moszkva nyer az orosz–ukrán háborúban. Putyin győzelme újabb migrációs hullámot gerjeszthet.

Forrás: DW2024. 04. 02. 9:21
PUTYIN, Vlagyimir
Torzsok, 2024. március 28. 2024. március 28-án közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a védelmi minisztérium repülõszemélyzeti kiképzési központjában a Tveri területen fekvõ Torzsokban március 27-én. MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Mecel Fotó: Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök sikerrel jár, és Ukrajna elveszíti a háborút, további tízmillió ember válhat menekültté. Ezt mondta Gerald Knaus migrációs szakértő a Deutsche Wellének adott interjújában. A németországi közszolgálati médium cikke szerint a Putyin által vezetett Oroszországban ma már szinte naponta számolnak be újabb katonai sikerekről.

Kép: Taposóaknákat keres egy ukrán utász egy DOK-ING gyártmányú MV–10 aknakeresővel a kelet-ukrajai Harkiv megyében levő Balaklia közelében 2024. április 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében (Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko)

 

Elképzelhetetlenül sok menekült indulhat meg Európa felé, ha Putyin győz

Ukrajnában mindkét fél hevesen harcol, rakétákat lőnek egymásra és drónokat használnak. A DW írása azonban megjegyzi, egy dolog ennek ellenére világos: Oroszország halad előre, jobban felszerelt, és nemrég még a „háború” kifejezést is használni kezdte a „különleges katonai művelet” helyett. Ezzel párhuzamosan pedig csökken az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás.

Ha az olyan nagyvárosok, mint Harkiv és mások most elpusztulnak, ha nő az áldozatok száma és csökken a remény, akkor a világ legnagyobb menekültmozgását tapasztalhatjuk meg az 1940-es évek óta

 – figyelmeztet Gerald Knaus migrációs szakértő.

Helge Lindh német szociáldemokrata politikus ugyanakkor nem ilyen borúlátó. 

Nem számítok arra, hogy ez a szám olyan csillagászati ​​lesz, mint ahogy azt mondják. Az viszont nagyon valószínű, hogy megnő a menekültek száma, a háború további drámai fordulatokat vesz. De nincs okunk azt mondani, hogy most hatalmas menekülthullám fenyeget.

– nyilatkozta Lindh.

Németország fogadta a legtöbb menekültet

Több mint két évvel ezelőtt, amikor Oroszország megtámadta egész Ukrajnát, nagy volt a szolidaritás Németországban. Az emberek és a politika spontán módon segítették az ukrán menekülteket. 

Az Ukrajnából érkezőknek nem kell átesniük a bürokratikus menekültügyi eljáráson Németországban, joguk van szociális segélyre, ingyenes orvosi ellátásra és nyelvtanfolyamokra. Azonnal dolgozhatnak is.

Az Integration Media Service szerint az összesen 4,3 millió háborús menekültből körülbelül 1,15 millió jelenleg Németországban tartózkodik. A számuk pedig folyamatosan növekszik. A CDU és a CSU konzervatív párti politikusai ezt már aggodalommal nézik. 

Nekünk, európaiaknak különleges felelősségünk van a közvetlen szomszédságunkból érkező háborús menekültekért. De természetesen a kapacitásaink valamikor elérik a határokat

 – mondta Thorsten Frei, a Kereszténydemokrata Unió politikusa.

Nem sokkal a háború kezdete után a legtöbben a szomszédos közép-kelet-európai országokba, különösen Lengyelországba menekültek. Körülbelül 1,6 millió ukránt regisztráltak ott, de ma már alig egymillióan vannak. 

Jelenleg abszolút értékben Németországban van a legtöbb ukrajnai háborús menekült, de ha az összlakossághoz viszonyítjuk a menekültek számát, más kép rajzolódik ki: Bulgáriában 3,4 százalékos, Csehországban 2,6 százalék, Németországban pedig csak 1,4 százalékos a menekültek aránya.

Thorsten Frei szerint viszont a menekültek abszolút számát figyelembe véve „Németországnak kell megbirkóznia a legnagyobb teherrel”. Úgy véli, a német kormánynak sürgősen dolgoznia kellene az ukrán háborús menekültek egyenletes elosztásán. 

Csak Baden-Württemberg tartomány több háborús menekültet fogadott Ukrajnából, mint egész Franciaország. Baden-Württembergnek 11 millió lakosa van, Franciaországnak pedig 68 millió

 – mondta Frei a DW-nek.

Borítókép: 2024. március 28-án közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a védelmi minisztérium repülőszemélyzeti kiképzési központjában a Tveri területen fekvő Torzsokban március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.