Tarthatatlan állapotok az olasz migránsközpontokban

Az illegális bevándorlók egyre gyakrabban támadnak rá a rendőrökre, ezúttal többen kórházba kerültek.

2024. 04. 12. 20:56
Illegális bevándorlók várakoznak a lampedusai kikötőben, hogy a Cassiopea hadihajóval továbbszállítsák őket Olaszország más részeibe 2023. szeptember 15-én. Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországnak egyre komolyabb terhet jelent a szabályok nélküli bevándorlás. A kormány újabb zárt táborokat hozna létre az ország területén illetéktelenül tartózkodó bevándorlók számára, ezzel szemben a baloldal a zárt központok felszámolását szorgalmazza. A helyzet azonban egyre rosszabb, nemrégiben lázadás tört ki egy kitoloncolásra váró, észak-afrikai migránsokat fogva tartó központban Gradisca településen, az összecsapásokban három rendőr is súlyosan megsérült, kórházban ápolják őket.

Vasrudakkal, hatalmas szögekkel és plexilapokkal súlyosan megsebesítették a rendőröket – számolt be az eseményekről az Il Giornale olasz napilap.

A felkelés során a létesítmény több helyisége is megrongálódott, az összecsapás közel egy órán keresztül tartott, a rendőröknek végül könnygáz bevetésével sikerült ártalmatlanítaniuk a lázadókat. Nem ez volt az első felkelés ebben a fogdában, pár hónapja felgyújtották a tábort, melynek következtében egy része használhatatlanná vált. A kitoloncolásra váró migránsok a hiányos ellátás és a rossz higiéniai állapotok miatt léptek fel erőszakkal.

Azt kifogásolták, hogy decemberben még mindig nem kapcsolták be a fűtést, szemetesek és penészesek a helyiségek, a zuhanyzók büdösek és nincs meleg víz, helyenként az ablakok ki vannak törve. Azt állítják, hogy az állatoknak is méltatlanok lennének a cellák.

Az afrikai bevándorlók haragjukban üvegekbe összegyűjtött vizelettel öntötték le a rendőröket.

 

Elkeseredettek a táborban szolgáló rendőrök, hiszen az agresszió mindennapos a fogdákban. Az őrök arról is beszámoltak, hogy a közelmúltban egy rendőrnő ellen követtek el szexuális visszaélést. Azt is elmondták, hogy a fogdákban túl kevés az őr és túl sok a fogva tartott személy, ezért folyamatos veszélynek vannak kitéve. Azt kérik a kormánytól, hogy azonnal távolítsa el az országból a hatóságokat nem tisztelő bevándorlókat. Mindeközben a baloldal azt követeli, hogy zárják be a migránsok fogva tartására szolgáló táborokat.

Matteo Piantedosi belügyminiszter azonban hangsúlyozza: elengedhetetlen a közbiztonságra veszélyes személyek zárvatartása, nagy szükség van az illetéktelenül Itáliában tartózkodó bevándorlók elhelyezésére kialakított táborokra.

A belügyi tárca vezetője bejelentette, hogy az olasz városok közbiztonsága érdekében újabb központokat alakítanak ki. Piantedosi arra is kitért, hogy a létesítmények rossz állapotáért nagyrészt az ott tartózkodók felelősek, akik rombolással vezetik le indulataikat. Matteo Salvini, a Liga főtitkára együttérzéséről biztosította a szolgálatot teljesítő rendőröket. Hozzáfűzte, nem tűrik el azokat, akik gyújtogatnak vagy erőszakosan lépnek fel Olaszországban. Jelenleg tíz olyan zárt tábor van az ország területén, amely alkalmas a kitoloncolásra váró személyek fogva tartására. A Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány tavaly szeptemberben rendelkezett arról, hogy legfeljebb 18 hónapig tartózkodhatnak a létesítményekben a bevándorlók. A kabinet célja, hogy minden tartományban legyen egy ilyen központ.

Borítókép: Illegális bevándorlók várakoznak a lampedusai kikötőben, hogy a Cassiopea hadihajóval  továbbszállítsák őket Olaszország más részeibe 2023. szeptember 15-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.