Több ország lezárta légterét az Izrael elleni iráni támadás miatt

Irak, Jordánia és a térség több más országa szombat éjszaka bejelentette, hogy az Izrael elleni iráni dróntámadás miatt ideiglenesen lezárta légterét.

Forrás: MTI2024. 04. 14. 0:08
Rakétákat és UAV-kat mutogatnak az embereknek az út szélén Teheránban, Iránban, 2024. február 11-én.
Rakétákat és UAV-kat mutogatnak az embereknek az út szélén Teheránban, Iránban, 2024. február 11-én. Fotó: Hossein Beris / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jordániai állami televízióban azt is közölték, hogy az országban rendkívüli állapotot rendeltek el, de a kormány szóvivője később ezt cáfolta. Katonai forrásból azt jelezték, hogy az ország légvédelmét készültségbe helyezték.

Irán szombat este több tucat pilóta nélküli repülő szerkezetet és rakétát indított Izrael ellen, a hírt az iráni Forradalmi Gárda és az izraeli hadsereg szóvivője is megerősítette.

Az Iránnal szomszédos Irak a drónok indításakor, szombaton késő este bejelentette légterének lezárását és a légi közlekedés felfüggesztését. A döntést Razzak esz-Szaadávi iraki közlekedési miniszter közölte az INA iraki állami hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a légtérzárat egyelőre hatórásra tervezik.
Egyiptomban a hírszerzésre hivatkozva a helyi média szintén azt jelentette, hogy az országban készültségbe helyezték a légierőt.
Libanon közmunkaügyi és közlekedési minisztere, Ali Hamie is bejelentette az X közösségi portálon, hogy elővigyázatosságból vasárnap reggelig lezárják a légterét és felfüggesztik a légi közlekedést.
A Turkish Airlines és a Pegasus légitársaságok szombat este felfüggesztették több iráni, üzbegisztáni és jordániai járatukat – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a két isztambuli nemzetközi repülőtérre hivatkozva, ahonnan ezek a járatok indulnak. Korábban már egy sor európai légitársaság bejelentette, hogy a közel-keleti helyzet kiéleződése miatt átmenetileg nem indít gépeket Teheránba.

Borítókép: Rakétákat és UAV-kat mutatnak be az embereknek az út szélén Teheránban, Iránban, 2024. február 11-én (Fotó: Hossein Beris/Middle East Images/Middle East Images via AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.