Trumpnak üzentek a kétségbeesett ukránok

Brutális orosz offenzívára figyelmeztet Ukrajna. A kijevi vezetés mindent bevet, hogy még több támogatást kapjon az Amerikai Egyesült Államoktól.

2024. 04. 05. 7:41
JERMAK, Andrij; SULLIVAN, Jake
Kijev, 2024. március 20. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetõje (j) és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közös sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. március 20-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai republikánusoknak és elnökjelöltjüknek, Donald Trumpnak emlékezniük kell arra, hogy ők Ronald Reagan pártja, és támogatniuk kell Ukrajnát. Ezt üzente Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök befolyásos kabinetfőnöke a Politicónak adott interjúban.

Trumpnak üzent Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
Trumpnak üzent Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Arra a kérdésre, hogy tart-e Donald Trump újraválasztásától vagy attól, hogy Joe Biden elnök hatvanmilliárd dolláros Ukrajnának szánt segélycsomagját végül nem fogadja el a republikánusok által ellenőrzött képviselőház, Jermak azt mondta, hogy nem hinnék, hogy a republikánusok elfelejtenék Ronald Reagan 1981 és 1989 közötti elnökségét és a hidegháborús keresztes hadjáratát Moszkva „gonosz birodalma” ellen.

Nem hiszem, hogy bárki, aki Ronald Reagan pártját képviseli, elhagyja Ukrajnát

 – mondta. Hozzátette: a diktátorok soha nem állnak meg önként, meg kell őket állítani.

Az ukrán elnök kabinetfőnöke az interjúban arról is beszélt, hogy az orosz–ukrán háborúban Ukrajna kritikus pillanathoz közeledik.

Szerinte közel lehet az amerikai pénz jóváhagyása Kijev részére. Mint megemlítette: Joe Biden segítői a színfalak mögött azon dolgoznak, hogy Mike Johnson házelnök már a jövő héten szavazásra bocsássa az ukrajnai többmilliárd dolláros segélycsomagot. 

Tudjuk, hogy Putyin a mozgósítás új hullámát készíti elő, és úgy gondoljuk, hogy május végén vagy június elején indulhatnak el az oroszok újabb ellentámadásai. Természetesen fel kell készülnünk erre

 – mondta Jermak, aki azt is elárulta, hogy még mindig kritikus szükségük van további légvédelmi rendszerekre, mert ezek nélkül lehetetlen megvédeni városaikat.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megfogadja-e az amerikai kéréseket, hogy kerülje el az orosz olajlétesítmények elleni támadásokat, Jermak kikerülte a közvetlen kommentárt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten a Washington Postnak adott interjújában kijelentette, hogy az orosz energiainfrastruktúra megcélzása legitim katonai stratégia. Jermak ezt most kibővítette, mondván, hogy „meg kell fizetniük az oroszoknak azért, amit velük tesznek”. 

Tönkre kell tennünk a kritikus infrastruktúrájukat – mivel az egyetlen nyelv, amit értenek, az az erő

– hangsúlyozta.

Borítókép: Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (j) és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közös sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. március 20-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.