Újabb európai ország készül a világháborúra

A háborús lázban égők a franciákkal szövetkeznek. A kormány már jóváhagyta a Franciaországgal kötött védelmi együttműködési megállapodást.

Forrás: MTI2024. 04. 10. 11:28
Emmanuel Macron (j) francia elnök Maia Sandu (b) moldovai elnökkel a párizsi elnöki Elysée-palotában 2024. március 7-én tartandó találkozó előtt. (Fotó: Bertrand GUAY / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moldovai kormány jóváhagyta szerdán a Franciaországgal idén márciusban aláírt védelmi együttműködési megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet – derült ki a miniszterelnöki hivatal sajtószolgálatának online adásából.

A szerződés célja az együttműködés kiterjesztése egy korábbi, 1998-as megállapodás alapján. Az új dokumentum megnyitja a kooperáció lehetőségeit a személyzeti képzésben, a nemzetközi missziókban való részvételben, a légtérellenőrzésben, valamint a technológiacserében és más területeken.

Korábban Franciaország egy Ground Master 200-as taktikai radart szállított Moldovának az ország légterének ellenőrzésére, továbbá térítésmentesen adott át katonai felszerelést. A köztársaság hatóságai közölték, hogy további két ilyen radart kívánnak vásárolni, hogy az ország teljes területét lefedjék.

Tavaly a moldovai parlament új nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el, amelyben Oroszországot nevezték meg a köztársaságot fenyegető legfőbb tényezőként. Romániát Moldova stratégiai partnerének nevezték a biztonság és a védelem területén. 

A dokumentum szerint a köztársaság ezen a téren erősíteni fogja az együttműködését más uniós országokkal, valamint az Egyesült Királysággal, az Egyesült Államokkal és Törökországgal.

A védelmi együttműködésről március elején döntött a két ország elnöke. Akkor a francia elnöki hivatal egy közleményben tudatta, hogy megerősítette rendíthetetlen támogatását Moldova függetlenségét, szuverenitását és területi integritását illetően. 

A bejelentés egy héttel azután történt, hogy a Dnyeszter melléki szakadár terület képviselői védelmet kértek Oroszországtól, amely 1500 katonát állomásoztat az Ukrajnával határos Transznisztriában.

 Párizs kijelentette, hogy kész hozzájárulni, amikor eljön az ideje, a konfliktus tartós és békés rendezéséhez. A konfliktus 1992 óta, a Szovjetunió felbomlása óta befagyott, Oroszország ukrajnai inváziója ugyanakkor növelte a feszültséget ezen a valamivel több mint négyezer négyzetkilométernyi, 460 ezer lakosú szakadár területen és Moldovában, amely a hibrid támadások felerősödésével néz szembe.
Chisinau elsősorban attól tart, hogy az EU-csatlakozásról ősszel esedékes népszavazás és az elnökválasztás előtt a dezinformációs tevékenység felerősödik.

 

Borítókép: Emmanuel Macron (j) francia elnök Maia Sandu (b) moldovai elnökkel a párizsi elnöki Elysée-palotában 2024. március 7-én tartandó találkozó előtt (Fotó: AFP/Bertrand Guay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.