Valami bűzlik az uniós helyreállítási alap pénzei körül

Nagymértékű összejátszást tártak fel a görög hatóságok az uniós helyreállítási alapból megvalósuló projektek körül. Az Európai Ügyészség több hasonló ügyet is vizsgál.

Forrás: Politico2024. 04. 11. 8:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalás gyanújával nyomoznak a görög hatóságok tíz görög vállalatnál, akik összejátszhattak, hogy magasabb árat kérhessenek az uniós helyreállítási alapból megvalósuló digitalizációs projektekért. A görög versenyfelügyelet három telekommunikációs vállalat, öt informatikai és két tanácsadó cég irodáiban tartott házkutatást – értesült a Politico brüsszeli hírportál.

Az Európai Ügyészség (EPPO) bekérte az ügy bizonyítékait a görög hatóságoktól.

A történet még tavaly novemberben kezdődött, amikor egy görög informatikai cég panaszt nyújtott be a helyreállítási alap projektjeinek odaítélésével kapcsolatban. Görögország az alap egyik legnagyobb kedvezményezettjének számít, csaknem 36 milliárd eurót kap. Ennek mintegy ötöde menne digitalizációs projektekre az Európai Bizottságnak benyújtott terv szerint.

Eddig nagyjából hatszáz projektben zárult le a közbeszerzés, és ezeknek csupán töredékében volt egynél több ajánlattevő. A gyanú szerint a vizsgálat alatt álló tíz cég megállapodott, hogy nem indulnak ugyanazokon a pályázatokon, így felverve az egyes projektek árát, amelyek közül a legkisebb is százezer eurós volt. Összességében több mint két és fél milliárd euró vándorolhatott az érintett cégekhez.

Ez nem az első botrány a helyreállítási alap pénzeivel kapcsolatban. Nemrégiben egy hatszázmillió eurós csalással kapcsolatban indult nyomozás Olaszországban, abban az ügyben több mint húsz gyanúsítottat tartóztattak le a hatóságok négy országban.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szóvivőjének közlése szerint több tagállamban is folynak nyomozások az alap forrásaival kapcsolatos visszaélések miatt, azt azonban nem árulta el, hogy hány vizsgálat folyik és mely országok érintettek. Amennyiben egy vizsgálatban bűncselekmény gyanúja merül fel, az OLAF az EPPO-hoz továbbítja az ügyet. 

A tavalyi év végén az EPPO-nál 15, a helyreállítási alap pénzeivel kapcsolatos vizsgálat volt folyamatban, kilenc Olaszországban, három Romániában, kettő Portugáliában és egy Horvátországban.

Borítókép: Uniós zászlók (Fotó: Pixabay, Dusan_Cvetanovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.