Zaklatással indokolta tettét a lövöldöző finn gyerek

Zaklatásnak volt kitéve az a 12 éves finn diák, aki lőfegyverrel megölte kedden egyik osztálytársát, két diáklányt pedig súlyosan megsebesített – jelentette be szerdán a finn rendőrség.

2024. 04. 03. 19:23
null
Vantaa, 2024. április 2. Rendõrök a helyszínen 2024. április 2-án, miután egy 12 éves tanuló lövöldözött a Viertola általános iskolában, Helsinki elõvárosában, Vantaában. Három 12 éves gyermek megsebesült, a lövöldözõt õrizetbe vették. MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt Fotó: Kimmo Brandt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben azt írták, 

a gyanúsított a kihallgatásokon elmondta, hogy zaklatásnak volt kitéve, amit a nyomozás eddigi adatai alátámasztanak. 

Hozzátették, hogy a lövöldöző diák csak az év eleje óta volt a finn főváros északi, Vantaa városrészében található iskola tanulója.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az érintett iskolában kedd délelőtt kezdett el lövöldözni az elkövető, aki egy közeli rokonától szerezte a revolvert. A halálos áldozat és a két sebesült szintén 12 éves, a megsebesült lányok egyike finn, a másik pedig finn-koszovói kettős állampolgár.

A rendőrségi közleményből az is kiderült, hogy a lövöldöző fiú az incidens utáni menekülése közben azokat a diákokat is megfenyegette a revolverrel, akik éppen egy másik iskola felé haladtak.

Az elkövetőt – aki már első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait – a fiatal korára való tekintettel nem veszik őrizetbe, de átadják a szociális ellátórendszernek 

– tette hozzá a rendőrség.

Az incidens miatt szerdára nemzeti gyásznapot hirdettek Finnországban, a közintézményeken félárbócra engedték a zászlókat. 

A tragédia sújtotta iskola előtt a hóeséssel dacolva egy tisztást alakítottak ki, ahol virágok és mécsesek meggyújtásával róják le kegyeletüket az emberek.

Szintén félárbócra eresztették a finn zászlót az Európai Parlament (EP) épülete előtt, erről Roberta Metsola írt közösségi oldalán. Az EP elnöke kifejezte együttérzését is az áldozatok hozzátartozóival.

Borítókép: Rendőrök a helyszínen 2024. április 2-án, miután egy 12 éves tanuló lövöldözött a Viertola általános iskolában, Helsinki elővárosában, Vantaában (Fotó: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.