Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fico támadóját zavarta a kormányfő Magyarországhoz való hozzáállása

A Markíza megszerezte Robert Fico támadójának, Juraj Cintulának vizsgálati fogságba helyezéséről szóló névtelen bírósági határozatot. A dokumentum részletesen beszámol arról, hogy Juraj Cintula miként készült fel a nyitrabányai támadásra. Megállapítást nyert a merénylő háborúpártisága.

Forrás: Új Szó2024. 05. 23. 15:14
Robert Fico szlovák miniszterelnök Fotó: Sergii Kharchenko Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juraj Cintula állítása szerint azt, hogy merényletet követ el a szlovák miniszterelnök ellen, hétfőn döntötte el, de nem akarta őt megölni, kizárólag megsebesíteni, írja az Új Szó hírportál. 

A fegyvert már otthon előkészítette a tüzelésre, majd miután a helyszínen előrántotta, azt Fico felsőtestének alsó részére irányította. A kormányfő ekkor épp kezet fogott valakivel a tömegből, a támadó felé jobb oldalával állt.

Juraj Cintula szociális érzékeny emberként írta le magát. Táskájában magával vitte a találkozóra Az áldozat üzenete című könyvét, amit a miniszterelnöknek szánt. Az ajánlást a támadás reggelén (május 15-én) írta, dátum nélkül, mert nem tudta, hogyan alakul a helyzet. 

Állítása szerint arról, hogy mit tervez, senki más nem tudott. A támadás napján autóját egy helyi bevásárlóközpont parkolójában állította le, és a járműben nem hagyott se fegyvert, se robbanószert – ami később bizonyosságot is nyert, a Markíza szerint az autóban csak a támadó mobiltelefonját találták. A bíróság előtt élt a hallgatáshoz való jogával, a bűncselekmény jogi minősítésével azonban nem értett egyet. Azt állította, nem tervez elmenekülni az igazságszolgáltatás elől. 

Írásos vallomásában arról is ír, hogy őszintén megbánta tettét, beismerte, hogy amit tett, elfogadhatatlan. Mint írja, tudja használni a fegyvert, ezért szándékosan célzott úgy, hogy biztosan ne veszélyeztesse Fico életét. Állítása szerint arra is ügyelt, hogy véletlenül se sodorjon veszélybe senkit a tömegben vagy a biztonsági őrök közül. Tettéért kész bocsánatot kérni az áldozattól, akár személyesen is a tárgyaláson, amennyiben arra lesz lehetősége. Ha nem, akkor írásos bocsánatkérést intéz Ficóhoz.

Megállapítást nyert a merénylő háborúpárti álláspontja

A nyomozóknak több tanúvallomás is rendelkezésükre áll, ezek közül az egyik egy nőé, aki Juraj Cintula miniszterelnökhöz való hozzáállásáról beszélt. Eszerint a támadót zavarta a kormányfő Oroszországhoz és Magyarországhoz való hozzáállása.

Konkrétan, ahogy… viszonyult, hogy jó kapcsolatot ápolt velük, nem tetszett neki, hogy… negatívan nyilatkozott az Európai Unióról. A tanú továbbá azt állította, hogy tudott arról, hogy a Facebookon azt írta, hogy x-et meg kell állítani.

– áll a bírósági végzésben. 

Az ügyész szerint a gyanúsított tettét „Bosszúból tette, mert nem értett egyet a kormány politikájával”.

És így a büntetőeljárás ezen szakaszában nincs túlzás a bűncselekmény jogi minősítésében

– mondta.

A vizsgálati fogságba való helyezés okáról az ügyész egy tanú vallomására hivatkozott, amely szerint, ha nem értettek egyet valamiben, Juraj Cintula felemelte a hangját és halálosan megfenyegette őt. Az ügyész szerint emiatt fennáll a bűncselekmény folytatásának gyanúja, nemcsak az alkotmányos tisztviselők, hanem más, a gyanúsítottal nem azonos nézeteket valló személyek ellen.

A tanú szerint Juraj Cintula egyébként egy hétvégi háznál, egy fán szokott gyakorolni a fegyverével. Megerősítette azt is, hogy a támadó korábban politikai tüntetéseken is részt vett.

Lapunk is  megírta, hogy Juraj Cintula már korábban is teli torokból szidta háborúellenes álláspontja miatt a szlovák kormányfőt. Már a merénylet előtt is tüntetett Fico ellen, amikor április 24-én Alsókorompán szintén kihelyezett kormányülésen vett részt a miniszterelnök.

„Éljen Ukrajna”, „hazaárulók” vagy „elég Ficóból” – többek között ezeket kiabálta a merénylő már korábban is egy másik kihelyezett kormányülésen a tüntetők között.

A szlovák kormányfő a merénylet óta a műtétek után már jobban van, kommunikál, jelenleg is lábadozik.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök (Fotó: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.