Kizártnak tartja a román kormányfő a kötelező katonai szolgálat bevezetését

Marcel Ciolacu köti az ebet a karóhoz.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: Hans Lucas via AFP/Aris Oikonomou)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kötelező katonai szolgálat? Kizárva! – mondta Marcel Ciolacu román miniszterelnök hétfőn a Realitatea Plus hírtelevíziónak arra a kérdésre válaszolva, hogy tervezi-e a kormány a sorkatonaság bevezetését a geopolitikai helyzet miatt. A kormányfő szerint ma már nem lehet erre kötelezni az embereket. Nicolae Ciuca szenátusi elnök, a kisebbik koalíciós formáció, a Nemzeti Liberális Párt vezetője szintén egyértelművé tette: nem támogatja a kötelező katonai szolgálat visszaállítását, csak az önkéntes fegyveres szolgálatot. – Jelenleg nagyon nehéz lenne újra megteremteni a sorkatonaság logisztikai hátterét. Ennek megfelelően az önkéntes katonai szolgálat, amely már létezik a tartalékos katonák számára, egy lehetőség lehet azok számára, akik katonák akarnak lenni, de nem kötelező jelleggel – fogalmazott a korábban Románia vezérkari főnökeként is tevékenykedő Ciuca.

A NATO főtitkári posztjára bejelentkező Klaus Johannis román államfő néhány héttel ezelőtti szöuli látogatásakor nyilatkozott a sorkatonaság kérdéséről. A dél-koreai sajtóértekezleten annyit mondott, hogy nem gondolt a kötelező sorozásra, és nem fog ilyesmit javasolni. Szerinte vonzó fizetésekre van szükség, és hatékonyabban kell reklámozni a fiatalok körében a katonai pályafutással járó előnyöket.

A Ciolacu-kormány védelmi minisztere, Angel Tilvar korábban a miniszterelnökhöz hasonlóan nyilatkozott: kizárt a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása. Hozzátette ugyanakkor, hogy az általa vezetett tárca foglalkozik az önkéntes katonai képzés bevezetésének ötletével. 

Egy februári felmérés szerint a románok többsége ellenzi a sorkatonai szolgálat visszaállítását. A megkérdezettek 58 százaléka ellenezné, 35 százaléka pedig támogatná a 2007-ben megszüntetett kötelező katonai szolgálat visszaállítását. A 18 és 35 év közötti korosztálynál az elutasítók aránya 72 százalékos, a támogatóké 11 százalék. A válaszadók 37 százaléka elfogadná, 57 százalékuk ellenben elutasítaná, hogy háborús felkészítő tanfolyamra jelentkezzen. A 35 évnél fiatalabb felnőttek körében az elutasítás aránya 77 százalékos. 

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: Hans Lucas via AFP/Aris Oikonomou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.