Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Német kormány: Ukrajna teljesítette az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételeit

A német kormány úgy véli, hogy az Ukrajnával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételei teljesültek. A tárgyalások már júniusban megkezdődhetnek.

Forrás: Die Zeit2024. 05. 30. 17:06
Belgium brussels european district espace leopold paul henri spaak building parliament european
Belgium, Brüsszel, Európai kerület, Espace Leopold, Paul Henri Spaak épülete, az Európai Unió parlamentje, Ukrajna zászlajával. Fotó: OLART Fabien Forrás: Hemis/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány szerint Ukrajna végrehajtotta az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdéséhez szükséges összes reformot, írja a Zeit.

General Affairs Council in Brussels
Anna Lührmann Németország Európáért és éghajlatért felelős államminisztere részt vesz az Általános Ügyek Tanácsán Brüsszelben, Belgiumban 2024. március 19-én (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

A német kormány álláspontja szerint Ukrajna minden követelményt teljesít ahhoz, hogy júniusban megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásokat

– mondta Anna Lührmann Európáért felelős államminiszter a dpa hírügynökségnek, és hozzátette:

„Ezért szorgalmazzuk az összes tagállamnál, hogy gyorsan állapodjanak meg a tárgyalási keretről”.

Az EU már decemberben elvi döntést hozott arról, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és a szomszédos országgal. Ugyanakkor azonban megállapodtak abban, hogy a tárgyalások megkezdése előtt minden reformkövetelménynek teljesülnie kell. Az EU-bizottság jelentése szerint Ukrajnában nem hajtották végre teljes mértékben a korrupció, a kisebbségek védelme és az oligarchák befolyása elleni küzdelemre irányuló egyes reformokat.

A 27 EU-tagállamnak egyhangúlag kell döntenie

Brüsszeli diplomaták szerint a tagállamok uniós nagyköveteinek jövő heti találkozóján kiderülhet, hogy most gyorsan sikerül-e megállapodni a tárgyalási keretről. A tárgyalási keret meghatározza a csatlakozási tárgyalások irányvonalait és elveit. Ez a tárgyalások megkezdésének előfeltétele, és azt a 27 uniós tagállamnak egyhangúlag kell elfogadnia.

Ahhoz, hogy Ukrajna az EU tagja lehessen, előbb meg kell nyernie a háborút!

– mondta a közelmúltban Guy Verhofstadt belga liberális politikus

A német Die Welt írt korábban arról, hogy milyen összegekbe kerülne, mit jelentene az EU-nak Ukrajna csatlakozása. Ha Ukrajna ma az EU tagjává válna, rögtön az uniós források legnagyobb kedvezményezettjévé lépne elő, évente mintegy 19 milliárd eurót kapva a közösségtől. Az EU gazdagabb államainak emiatt mélyen bele kellene nyúlniuk a zsebeikbe: Németországnak is húsz százalékkal növelnie kellene a befizetéseit.

Ugyanakkor a Welt is leszögezi, hogy nem lenne egyszerű folyamat Ukrajna EU-n belüli finanszírozása. 2004-től ugyan Nyugat-Európánál szegényebb országok sorát vették fel az EU-ba, de Ukrajna esete teljesen más. 

Borítókép: Belgium, Brüsszel, Európai kerület, Espace Leopold, Paul Henri Spaak épülete, az Európai Unió parlamentje, Ukrajna zászlajával (Fotó: Hemis/AFP/OLART Fabien)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.