Élő közvetítés
Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Vlagyimir Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Moszkva kész folytatni a párbeszédet Kijevvel – jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában.

2024. 05. 24. 19:11
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2024. május 3.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ megbeszélést tart David Cameron brit külügyminiszterrel Kijevben 2024. május 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében.
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken Minszkben, ahol fehérorosz hivatali kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával egy és háromnegyed órás tárgyalást folytatott a közös orosz–fehérorosz kormányülés előtt.

Természetesen tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a hivatalban lévő államfő legitimitása megszűnt

– mondta Putyin.

Az orosz elnök hozzátette, 

Úgy gondolom, hogy a Svájcban meghirdetett konferencia egyik célja éppen az, hogy a nyugati közösség, a mai kijevi rezsim támogatói megerősítsék Zelenszkij legitimitását.

Ezzel összefüggésben Putyin elmondta, hogy a Kijevvel folytatott tárgyalások újrafelvételekor Oroszországnak meg kell értenie, hogy a jogi dokumentumok aláírásakor kivel lehet és kivel kell tárgyalnia. Ehhez az ukrán alkotmányra kell hagyatkozni, hogy megértsék, mely hatóságoknak van joga választások nélkül meghosszabbítani a hatalmat – hívja fel rá a figyelmet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. 

Bírálói szerint 

Zelenszkij hivatali ideje május 20-án lejárt, miután Ukrajnában a 2024-es elnökválasztást hadiállapotra és általános mozgósításra hivatkozva ő maga „időszerűtlennek” minősítette és törölte.

Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy 

Moszkva kész folytatni a párbeszédet Kijevvel, de a Törökországban és Fehéroroszországban már elért megállapodások alapján, valamint a jelenlegi helyzet figyelembevételével.

„Abból indulok ki, hogy a béketárgyalásokat újra kell kezdeni, és nem ultimátumokkal, hanem józan ésszel, a józan ész alapján” – mondta az államfő.

Az elnök korábban rámutatott, hogy ha Ukrajna tárgyalásokat akar kezdeni, akkor a vezetésének hatályon kívül kellene helyeznie az azokat tiltó rendeletet.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.