Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Zelenszkij újra visszautasította a tűzszünet lehetőségét

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy nem veszi fontolóra tűzszüneti megállapodás megkötését Oroszországgal.

2024. 05. 25. 16:31
Zelenszkij interjút ad
Zelenszkij interjút ad Forrás: Orda.kz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij 2022 november közepén tízpontos béketervet terjesztett elő, és Kijev azóta minden más béketervet elutasított, leszögezve, hogy kizárólag saját békeformulájához ragaszkodik. Ezzel a tízpontos paktummal érkezik majd Volodimir Zelenszkij a békekonferenciára, amelyben meghatározza a Nyugat feladatait a békefolyamat megteremtéséhez, és pontonként határozná meg azt is, hogy melyik országnak mit kell letárgyalnia az agresszor Oroszországgal.

Egy tűzszünet ma […] számunkra nagyon veszélyes

– mondta az ukrán elnök a kazah, kirgiz és üzbég újságíróknak adott interjúban, amelyet az Orda kazah portál hozott nyilvánosságra YouTube-csatornáján

Zelenszkij szerint az orosz erők pozícióik megerősítésére használnának ki egy tűzszünetet. Egy ilyen megállapodásnak csak akkor lenne értelme, ha a csapatok „a határvonalakon” tartózkodnának – mondta.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök állt elő azzal a kezdeményezéssel, hogy a párizsi olimpiai játékok idejére minden fegyveres konfliktusban hirdessenek tűzszünetet. Tavaly Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt javasolta, hogy hirdessenek tűzszünetet a csapatok mozgatása nélkül, de Kijev ezt elutasította, mondván, hogy „Ukrajnának joga van csapatainak és technikájának áthelyezésére saját területén, ha ezt szükségesnek tartja” .
Szerencsére Zelenszkij nem vesztette el a komikus humorérzékét sem, a beszélgetés egy pontján kifejtette, hogy Ukrajnában szigorúbb korrupcióellenes jogszabályok vannak, mint az Európai Unióban.

Az elnök az interjúban elmondta, hogy szerinte az ukrán emberek jól ismerik az ukrán alkotmányt, és őket nem befolyásolja Putyin kijelentése, miszerint Volodimir Zelenszkij illegitim elnök, mivel lejárt a mandátuma.

Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy 

Úgy gondolom, hogy a Svájcban meghirdetett konferencia egyik célja éppen az, hogy a nyugati közösség, a mai kijevi rezsim támogatói megerősítsék Zelenszkij legitimitását.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad (Forrás: Orda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.