Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

A háborúpárti koalíció már alig várja, hogy elfoglalja a brüsszeli foteleket

A német Ursula von der Leyen, a portugál António Costa és az észt Kaja Kallas tegnap kierőszakolta a hatalmat, az őket támogató Néppárt és a baloldal a választók becsapásával elérték, hogy a balra húzó centrista koalíció ereje megmaradjon. Az örömük azonban még nem lehet teljes.

Forrás: Politico2024. 06. 28. 12:05
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. június 28-án hajnalban. Von der Leyent újraválasztották a bizottság elnökévé. Forrás: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki csúcstalálkozón az uniós vezetők jelentős része támogatását fejezte ki Ursula von der Leyen második mandátumát illetően az Európai Bizottság elnökeként. A német kereszténydemokrata politikusnak most az Európai Parlamentben kell szembenéznie egy nehéz szavazással, amellyel kapcsolatban még saját pártbeli szövetségesei is elismerik, hogy nagyobb kihívás lesz. 

 

A vezetői posztok kiosztásáról ugyanis egy szűk elit döntött, ám a parlamentben nem pár személyt kell meggyőznie Ursula von der Leyennek, hanem pontosan 361 képviselőt. Ennyi szavazatra van ugyanis szüksége, hogy hivatalosan is elfoglalja az Európai Bizottság elnöki székét.

A szocialisták, a liberálisok és a saját jobbközépnek hazudott frakciója, az Európai Néppárt (EPP) jelenleg valamivel kevesebb, mint négyszáz mandátummal rendelkezik, közölte a Politico brüsszeli hírportál. A szavazásra akár már július 18-án sor kerülhet.

A kérdés az, hogy kikkel tud összefogni Ursula von der Leyen, hogy elérje a szükséges szavazatszámot: megelégszik az EPP, a szocialisták és a liberálisok nyújtotta támogatással, esetleg nyit a Zöldek vagy akár az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád felé és egyezséget köt Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel. Mindegyik stratégiának megvan a maga veszélye. Az olasz miniszterelnök csütörtök este tartózkodott attól, hogy Ursula von der Leyenre szavazzon.

Úgy döntöttem, hogy nem támogatom, a polgárok iránti tiszteletből és a polgároktól a választások során kapott jelzések miatt. Továbbra is azon dolgozunk, hogy Olaszország végre megkapja azt a súlyt, amelyet megérdemel Európában

– magyarázta a döntését Giorgia Meloni az X-en.

Nem ő az egyetlen, aki nem fejezte ki támogatását Ursula von der Leyen második mandátumával kapcsolatban. Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette:

Magyarország nem tudja támogatni az Európai Bizottság elnök asszonya mandátumának meghosszabbítását, mert a jogállamiság eszközét, ami egy fontos európai érték, pártalapon és politikai alapon használta és használja Magyarországgal szemben.

Közölte továbbá: az  EPP, a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az Európai Unió intézményei következő vezetőinek kinevezéséről, ami – szavai szerint – „a hazugság és a becsapás pártkoalíciója”.

Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk

– zárta gondolatait.

Amennyiben Ursula von der Leyen akár egyetlen szavazattal is alulmarad az Európai Parlamentben tartandó titkos szavazás során, az Európai Tanácsnak egy hónap áll rendelkezésére, hogy másik jelöltet állítson. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. június 28-án hajnalban. Von der Leyent újraválasztották a bizottság elnökévé (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.