Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Háborúpárti koalíció alakult Brüsszelben

A megállapodást pártalapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek alapján. Kifejezetten hatalmi osztozkodás valósult meg – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megállapodását szégyenteljesnek kell minősítenem – fogalmazott Orbán Viktor. Brüsszelben tehát háborúpárti koalíció alakult, az Európai Néppárt pedig nem jobbra, hanem balra nyitott.

2024. 06. 28. 10:01
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Kaja Kallas észt miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2024. június 28-án. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU vezetői a német Ursula von der Leyent választották második ciklusra az Európai Bizottság elnökévé. A brüsszeli találkozón az országok vezetői a portugál António Costát és az észt Kaja Kallast is megválasztották az Európai Tanács elnökének, illetve a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek. Magyarország nem támogatta Von der Leyen újabb mandátumát.

VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balról jobbra), miután biztonsági együttműködésről szóló megállapodást írtak alá az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján 2024. június 27-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Az a döntés, hogy ezt a három politikust nevezzék ki az EU vezető szerepeibe, egy olyan döntés volt a vezetők részéről, hogy megőrizzék a balra húzó centrista koalíció hatalmát, miközben az európai választásokon Franciaországban, Németországban és az EU más részein is megerősödött a jobboldal. 

A brüsszeli háborúpárti elit azonban úgy tűnik, ezt nem vette figyelembe. Háborúpárti koalíciót kötött a baloldallal és a liberálisokkal az Európai Néppárt. Az uniós pozíciókból pedig hatalmi osztozkodás lett.

A posztok kiosztásáról egy szűk elit döntött. Kedden a három fő európai centrista politikai csoport hat tárgyalója Von der Leyent, Costát és Kallast hagyta jóvá ezekre a szerepekre. Csütörtökön pedig a többi vezető jelentős része támogatta ezeket a döntéseket.

A hét elején Giorgia Meloni olasz miniszterelnök világossá tette kollégái előtt, hogy dühös amiatt, hogy kimaradt a legmagasabb posztokról szóló tárgyalásokból. Az olasz politikus csütörtök este tartózkodott Von der Leyen második ciklusának támogatásától, és Costa és Kallas ellen szavazott – írja a Politico brüsszeli hírportál. 

Később az X-en arról írt, hogy nem támogatja a három posztra javasolt személyt: 

Úgy döntöttem, hogy nem támogatom, a polgárok iránti tiszteletből és a polgároktól a választások során kapott jelzések miatt. Továbbra is azon dolgozunk, hogy Olaszország végre megkapja azt a súlyt, amelyet megérdemel Európában.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig úgy fogalmazott: 

Magyarország nem tudja támogatni az Európai Bizottság elnökasszonya mandátumának meghosszabbítását, mert a jogállamiság eszközét, ami egy fontos európai érték, pártalapon és politikai alapon használta és használja Magyarországgal szemben

A kormányfő a kétnapos EU-csúcsra érkezve az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásával kapcsolatban közölte: amikor Lengyelországban kormányváltás volt, amit a jogállamiság eszközeivel Brüsszelből mindig is támogattak, és számos, „minimum kétséges” változást megcsináltak, akkor az Európai Bizottság egy szót sem szólt.

Amikor egy levélben megkérdeztem, hogy amit az új lengyel kormány megtett Lengyelországban, azt szabad-e nekünk, magyaroknak is megtennünk, még válaszra sem méltattak. Tehát a mi felfogásunk szerint egy ilyen bizottság elnöke nem maradhat a helyén

 – fogalmazott.
Közölte továbbá: az Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az Európai Unió intézményei következő vezetőinek kinevezéséről, ami – szavai szerint – „a hazugságnak és a becsapásnak a pártkoalíciója”.

Mint fogalmazott: 

a megállapodást pártalapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek alapján. Kifejezetten hatalmi osztozkodás valósult meg

 – hangsúlyozta. A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megállapodását „szégyenteljesnek kell minősítenem” – fogalmazott.
A Néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd elvitte balra, és így becsapták az európai választókat – hívta fel a figyelmet. Ez egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali európai vezetést látni. 

Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk

– húzta alá.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balra) és Kaja Kallas észt miniszterelnök sajtóértekezletre érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2024. június 28-án hajnalban. Von der Leyent újraválasztották a bizottság elnökévé, Kallast pedig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjévé választották. (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.