A Hamász pozitívan áll a tűzszüneti javaslathoz

Joe Biden amerikai elnök pénteken ismertette az izraeli túszok szabadon bocsátásáért cserébe a gázai tűzszünetre vonatkozó, háromlépcsős javaslatot, mondván, hogy „itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen”. A Hamász első reakciója pozitív volt.

Forrás: Reuters2024. 06. 01. 6:42
Az izraeli hadsereg által 2024. május 31-én kiadott képen izraeli katonák a Gázai övezetben zajló műveletek közben, az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között zajló konfliktus közepette
Az izraeli hadsereg által 2024. május 31-én kiadott képen izraeli katonák a Gázai övezetben zajló műveletek közben, az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között zajló konfliktus közepette Fotó: Israeli Army / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fázis egy hathetes tűzszünetet foglal magában, amikor az izraeli erők kivonulnának Gáza „minden lakott területéről”, néhány túszt – köztük időseket és nőket – kiszabadítanának több száz palesztin fogolyért cserébe, a palesztin civilek visszatérhetnének gázai otthonaikba, és naponta hatszáz teherautó szállítana humanitárius segélyt a lepusztult enklávéba – írja a Reuters. Ebben a szakaszban a Hamász és Izrael állandó tűzszünetről tárgyalna, amely Biden szerint „addig tartana, amíg a Hamász betartja a vállalásait”. 

A második szakaszban kicserélik az összes megmaradt túszt, beleértve a férfi katonákat is, az izraeli erők kivonulnak Gázából, és megkezdődik az állandó tűzszünet.

A harmadik szakasz magában foglalná a Gázai övezet nagy újjáépítési tervét, valamint az elhunyt túszok „maradványainak” visszajuttatását családjaikhoz.

Itt az ideje, hogy véget érjen ez a háború, és a következő nap elkezdődjön” – mondta Biden, akire a választások évében nyomás nehezedik a gázai konfliktus megállítására, immár nyolcadik hónapjában. Erről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt.

A Hamász, amely Biden szerint megkapta a javaslatot Katartól, pozitívan reagált közleményben .

A Hamász kijelentette, hogy kész konstruktív módon elköteleződni minden olyan javaslat mellett, amely állandó tűzszünetre, az izraeli erők kivonására, Gáza újjáépítésére, a kitelepítettek visszatérésére és egy „valódi” fogolycsere-egyezményre épül, ha Izrael is „egyértelműen bejelenti, hogy elkötelezett egy ilyen megállapodás mellett”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy felhatalmazta tárgyalócsoportját az alku bemutatására, miközben ragaszkodik ahhoz, hogy a háború nem ér véget addig, amíg minden célját el nem érik, beleértve valamennyi túsz visszatérését és a „Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését”.

Borítókép: Az izraeli hadsereg által 2024. május 31-én kiadott képen izraeli katonák a Gázai övezetben zajló műveletek közben, az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között zajló konfliktus közepette (fotó: Israeli Army / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.