A román kormányfő beismerte: ártatlan embereket tettek tönkre a titkosszolgálati visszaélések

Marcel Ciolacu átalakítaná a titkosszolgálati vezetést.

CIOLACU, Marcel
Marcel Ciolacu román miniszterelnök. Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában az elmúlt években történtek titkosszolgálati visszaélések – jelentette ki egy televíziós interjúban Marcel Ciolacu. – Sorsok mentek tönkre, emberek haltak meg rákban, évtizedek után mentettek fel ártatlan embereket (…) politikusi karriereknek fellegzett be – idézte az Agerpres hírügynökség a román miniszterelnököt.

A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedés vádjával indított büntetőeljárást Florin Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt operatív vezetője ellen. Mint fogalmazott, a Coldea-ügy elsősorban az SRI-nek, de a román állam hitelének is árt.

Marcel Ciolacu azt is kijelentette, hogy legtöbb kettőre korlátozná a titkosszolgálati vezetők mandátumainak számát, ezért törvénymódosítást fog javasolni a Legfelső Védelmi Tanácsnak (CSAT). Emlékeztetett rá: az 1992-ben elfogadott nemzetbiztonsági törvények elavultak.

Ezért – mint mondta – a CSAT ülésén a hírszerző szolgálatok vezetőivel konzultálni fog a szükséges intézkedésekről. Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető elemzője korábban arról beszélt lapunknak, hogy nyugati források szerint több mint százezer szolgálati tiszt van Romániában, egy részük fedett, civil mesterségük van és önálló besúgói hálózatokat működtetnek.

Ezek a hálózatok átfonják az élet minden területét, kevés olyan szerkesztőség, egyetem, egyház, önkormányzat, nagyvállalati vezetőség, amelyben ne lennének jelen

– fogalmazott egy tavalyi nyilatkozatában a Románia-szakértő.

Mint fogalmazott, a SRI-nek félelmetes eszközei vannak, az Egyesült Államok csúcstechnológiával látta el, amivel lehallgathatnak, követhetnek. Úgy vélte, nehéz meghúzni a határt politikum és titkosszolgálat között Romániában, a miniszterek, államtitkárok mintegy egyharmada titkosszolgálati akadémián végzett továbbképzést.

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.