Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Migránsokat akartak meglincselni a spanyolok a Baleár-szigeteken + videó

Az indulatok azután forrtak fel az egyik településen, hogy egy algériai bevándorló kirabolt egy idős helybeli asszonyt, akit az ott élő közösség egy emberként akart megvédeni.

2024. 06. 07. 12:28
Illusztráció: Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjében 2023. november 2-án. Fotó: Alberto Valdes Forrás: MTI/EPA/EFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elegük van a spanyoloknak az illegális migránsokból. Csütörtökön lincshangulat alakult ki a baleár-szigeteki El Arenal de Llucmajor főterén, ahol a lakók vonultak utcára, hogy nyugalmat követeljenek a környékbelieknek. A megmozdulás, amit rendőrségi engedély nélkül szerveztek meg, állítólag pár órával azután történt, hogy egy algériai bevándorló kirabolt egy idős nőt, akit a közösség egy emberként készült megvédeni.

A dühös emberek azt mondták, az egyetlen dolog, amit szeretnének, hogy újra nyugalom legyen a környéken, és ne legyen mindennapos probléma a bűnözés. A Crónica Balear című hírlapnak az egyik férfi úgy fogalmazott, hogy ez nem mehet így tovább, és meg fogják védeni egymást, ha kell, akkor erőszakkal is. Egy másik lakos azt mondta, belefáradtak abba, hogy az összes problémás embert Llucmajorba viszik, és ebbe az ott élőknek semmilyen beleszólása nincs. 

A többnyire helyi romákból álló, mintegy kétszáz fős közösséget vezető férfi kiemelte, hogy nem fajgyűlölet miatt mentek ki az utcára, és nem az a céljuk, hogy a teljes algériai közösséget meghurcolják.

Azt mondta, teljesen mindegy nekik, hogy ki honnan jött, de nem akarnak olyan embereket a környéken, akik nem tudnak békésen együtt élni másokkal. Végül egy másik résztvevő közölte, hogy a tüntetés nem áll meg itt, kérvényezni fogják az önkormányzattól az engedélyt egy nagyobb demonstráció megtartására, hogy végre változás történjen a régióban. A helyi rendőrség péntek reggel a helyiek nyomására bedeszkázta annak az évek óta nem működő pékségnek az épületét, amit az algériai migránsok birtokba vettek. A hatóság szerint azonban több dolog még tisztázásra vár az esti eseményekkel kapcsolatban. A konfliktust kiváltó rablást ugyanis még nem sikerült igazolni, hivatalos feljelentést senki sem tett ezzel kapcsolatban, így letartóztatni sem tudtak senkit. 

A Baleár-szigeteken ugyanakkor tény, hogy egyre több, algériai származású férfiak által elkövetett bűncselekményt regisztrálnak, a legtöbbet Mallorcán, és az áldozatok többsége odaérkező, az idősebb korosztályhoz tartozó külföldi turista. 

Nem a szigetvilág volt az egyetlen a héten, ahol zavargások történtek. A murciai Cartagenában mintegy húsz illegális bevándorló lázadt fel, miután egyiküket kiutasították Spanyolországból az erőszakos viselkedése miatt. A csapat tiltakozásul eltorlaszolta a bejáratot, és végül a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. 

A cartagenai befogadóközpontban elsősorban olyan dél-afrikai menekülteket látnak el, akiket a Kanári-szigetekről telepítettek át, hogy tehermentesítsék annak befogadórendszerét.

Közben ahogy beköszöntött a nyár, az illegális migrációs nyomás máris ismét egyre nagyobb Spanyolországon. 

Csak csütörtökön közel hétszáz afrikait húztak ki a szárazföldre a Kanári-szigeteken. Egy főt holtan találtak, 12 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. 

 

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében 2023. november 2-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.