Az orosz legfőbb ügyészség újabb megkereséseket küldött az Északi Áramlattal kapcsolatban

Az Oroszországi Föderáció Legfőbb Ügyészsége további megkereséseket küldött az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és Ciprusnak az Északi Áramlat elleni terrortámadásokkal kapcsolatban, mert ezen országok hatóságai nem vizsgálták a terrortámadások finanszírozásának körülményeit, Németország pedig nem tesz eleget az Oroszországgal való együttműködésre vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinek.

Forrás: RBC2024. 06. 05. 10:46
A helyszínen, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Fotó: Alex Ljungdahl Forrás: TT News Agency/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz legfőbb főügyészség az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásával kapcsolatban további megkereséseket küldött az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és a Ciprusi Köztársaságnak, számolt be a hivatal sajtószolgálata a Telegram-csatornáján.

A helyszín, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Fotó: TT News Agency/AFP/Trond Larsen

A  legfőbb ügyészség szerint az Egyesült Államok, Ciprus és Franciaország hatóságai nem vizsgálták ki a gázvezetékeken történt robbantások finanszírozásának körülményeit, a német hatóságok pedig kijátsszák az Oroszországgal való együttműködésre vonatkozó nemzetközi kötelezettségeiket.

A hivatal emlékeztetett arra, hogy mindezek az országok részesei a terrorista robbantások és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről szóló nemzetközi egyezményeknek.

E tekintetben kötelesek intézkedéseket tenni a terrorizmus és annak finanszírozása elleni nyomozás érdekében, valamint maximális segítséget nyújtani az ilyen jogellenes cselekmények felderítésében

– hangsúlyozta a főügyészség.

Az új kérelmekben az ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy teljesíteni kell a terrorista tevékenység és annak finanszírozása elleni küzdelemmel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeket.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek felrobbantásával kapcsolatban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat nyomozati osztálya nemzetközi terrorcselekmény elkövetése miatt indított büntetőeljárást.

Vizsgálat a helyszínen, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Fotó: TT News Agency/AFP/Alex Ljungdahl

Svédország és Dánia, amelyek gazdasági övezetében a megrongálódott szakaszok feküdtek, valamint Németország vizsgálatot indított a robbanások miatt. 2024 februárjában Dánia és Svédország bejelentette, hogy leállította a nyomozást, megjegyezve, hogy nincs jogi felhatalmazásuk a nyomozás folytatására.

A Kreml abszurdnak nevezte ezt a döntést. Moszkva nem kapta meg a nyugati országok vizsgálatainak adatait. Az orosz főügyészség áprilisban küldött megkeresést a szabotázsról az Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak és Ciprusnak.

Az Északi Áramlat ellen elkövetett támadás szinte összes résztvevőjét sikerült azonosítani – mondta három hete Andrij Derkacs ukrán származású politikus a BelTA belarusz hírügynökségnek adott interjújában .

Derkacs név szerint említette többek között Roman Cservinszkijt, akit a The Washington Post korábban a robbantások koordinátoraként azonosított, valamint az ötvenéves Marina Szitalót, aki Derkacs szerint Ukrajna egyik legjobb kereskedelmi búvára. Az Északi Áramlat felrobbantásában részt vevő ukrán szabotőrök a politikus elmondása szerint Ukrajnában és Romániában kaptak kiképzést. Az ukrán származású politikus szerint a fedősztorit nagyon jól kidolgozták, amelyhez az amerikai CIA és a brit MI6 nyújtott segítséget.

 

 

Borítókép: A helyszín, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket (Fotó: TT Hírügynökség/AFP/Alex Ljungdahl)

 


 


 


 


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.