Az ukránok ezt üzenték Zelenszkijnek, válaszul a mozgósításra

Az ukrán állampolgárok több mint fele nem támogatta a mozgósítás szigorításáról szóló törvényt.

Forrás: Origo2024. 06. 19. 10:33
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésének végén, 2024. június 16-án. Fotó: URS FLUEELER Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban elfogadott, a mozgósítás megerősítéséről szóló törvényt az ukránok 52 százaléka nem támogatta – írta az orosz Izvesztyija. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balról a második) 2024. június 16-án a Luzern melletti Stansstadban az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó keretében részt vesz egy találkozón (Fotó: AFP/Michael Buholzer)

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) felmérésében a megkérdezetteknek arra kellett választ adniuk, hogy egyetértenek vagy nem a következő állítással: „Támogatom az új mozgósítási törvényt”, írja az Origo.

A portál szerint a válaszadók 32 százaléka nem teljesen támogatta a törvényt, 20 százaléka inkább nem értett vele egyet, 34 százalékuk viszont egyetértett vele. A felmérés május 26. és június 1. között zajlott telefonos interjúkkal, 2011 nagykorú, 18 év feletti személyt kérdeztek meg. 

Recruiting Center of Da Vinci Wolves Battalion from Ukrainian Army in Kyiv
Az ukrán hadsereg Da Vinci Wolves zászlóaljának központja Kijevben, Ukrajnában 2024. április 10-én. Miután Zelenszkij elnök aláírta az új mozgósítási törvényt Ukrajnában, a katonai sorozási korhatárt 27-ről 25 évre csökkentik (Fotó: Anadolu/AFP/Andre Luis Alves)

Zelenszkij ukrán elnök április 16-án  írta alá a mozgósítás szigorításáról szóló törvényt, ebben szigorúbb büntetést vezetett be az ukrán hadsereg szolgálatának kijátszásáért. Ukrajnában 2022 februárja óta van érvényben a hadiállapot. 

Ezzel egy időben Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. Később a verhovna rada (az ukrán parlament) többször is meghosszabbította ennek érvényességét.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésének végén, 2024. június 16-án (Fotó: AFP/Urs Flueeler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.