Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Brazil legfelsőbb bíróság: a cannabis személyes használatra történő birtoklása nem bűncselekmény

A brazil legfelsőbb bíróság keddi határozatával kivonta a bűncselekménynek nyilvánított tevékenységek köréből a kis mennyiségű cannabis személyes használatra történő birtoklását és fogyasztását.

Forrás: MTI2024. 06. 26. 12:30
Cannabis Sativa
A Kelet-Ázsiában őshonos növény ma már kozmopolita elterjedésű, a széles körben elterjedt termesztésnek köszönhetően. A feljegyzett történelem során termesztették, és ipari rost-, magolaj-, élelmiszer- és gyógyszerforrásként használták. Fotó: Soumyabrata Roy Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A grémium döntésének értelmében – illetve a törvényhozás hasonló irányú jogalkotása esetén – a jövőben csak közigazgatási szabálysértésnek minősül, és nem jár büntetőjogi következményekkel a kisebb mennyiségű cannabis személyes használatra történő fogyasztása és birtoklása. A kábítószer árusítása továbbra is illegális marad Brazíliában, írta az MTI.

A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság elnöke, Luis Roberto Barroso (Fotó: AGIF/AFP/Ettore Chiereguini)

A 11 tagú legfelsőbb bíróság tagjai kedden szavaztak a dekriminalizációról; az új szabályok hatályba lépésének időpontjáról, valamint a birtokolható kábítószer még nem bűncselekménynek minősülő maximális mennyiségéről később döntenek.

Nem tartjuk ártalmatlannak, ezért nem is legalizáljuk a kábítószer-fogyasztást. A cannabis továbbra is illegális szernek minősül, nyilvános fogyasztása pedig tilos.

 – fogalmazott Luís Roberto Barroso, a grémium elnöke. 

Hozzátette: a bírák célja az volt, hogy megtalálják a leghatékonyabb módszert a „drogjárvány” visszaszorítására, miután a növekvő drogkereskedelem ellen korábban hozott intézkedések sorra kudarcba fulladtak Brazíliában.

A brazil kongresszus által 2006-ban elfogadott drogtörvény értelmében a kis mennyiségű kábítószer, köztük a cannabis birtoklásával tetten értek alternatív büntetésekkel, egyebek között közmunkával sújthatók. Szakértők szerint azonban ez a jogszabály túlságosan zavaros, és nem állapított meg konkrét mennyiséget sem, hogy a hatóságok és a bíróságok könnyebben meg tudják különböztetni a személyes használatot a kereskedelemtől.

A legfelsőbb bíróság keddi döntését régóta szorgalmazták Brazíliában, mondván, hogy a cannabis dekriminalizálása a fogvatartottak számának jelentős csökkenéséhez is hozzájárulhat a túlzsúfolt brazil börtönökben. A mintegy 210 millió lakosú ország fegyintézeteiben tartják fogva a legtöbb elítéltet az Egyesült Államok és Kína után, a jelenleg mintegy 840 ezer elítélt közül sokan csekély mennyiségű kábítószer birtoklása miatt kerültek börtönbe.

 

Rendőrök a brazil drogkereskedő, Gilberto Aparecido dos Santos, más néven „Fuminho” kiadatása közben dolgoznak egy brazil városban 2020. április 19-én (Fotó: AFP/Brazil szövetségi rendőrség)

A jelenlegi jogszabályok kritikusai szerint rendszerint kábítószer-kereskedelem vádjával ítélik el a kis mennyiségű kábítószer birtoklása miatt őrizetbe vett fogyasztókat is, akik a túlzsúfolt börtönökben arra kényszerülnek, hogy csatlakozzanak a bűnbandákhoz.

Mivel a törvényhozás szintjén zajló döntési folyamat még nem ért véget az ügyben, a legfelsőbb bíróság keddi határozatával nem lépnek hatályba új jogszabályok. Ha a szenátusi bizottságok jóváhagyják azt az áprilisban elfogadott alkotmánymódosítási javaslatot, amelynek értelmében bármilyen mennyiségű tiltott anyag birtoklása bűncselekménynek minősülne Brazíliában, a jogszabály – bár továbbra is támadható lesz – elsőbbséget élvez majd a legfelsőbb bíróság döntésével szemben. Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke kijelentette: nem a legfelsőbb bíróság dolga, hogy döntést hozzon az ügyben.

A kongresszus elé beterjesztett módosítási javaslatok a drogtörvény szigorítására tovább bonyolíthatják a cannabis birtoklása és fogyasztása körüli jogi képet.

Borítókép: A Kelet-Ázsiában őshonos növény ma már széles körben elterjedt termesztésnek köszönhetően (Fotó: NurPhoto/AFP/Soumyabrata Roy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.