Csehország négyezer ukrán katonát fog kiképezni idén is

Cernochová megjegyezte, hogy tavaly négyezer ukrán katonát képeztek ki Csehországban, és ugyanennyit hagytak jóvá az idei évre.

2024. 06. 08. 21:51
Két cseh katona átkutat egy házat egy városi harci kiképzési forgatókönyvben a cseh, norvég és német katonák „Wettiner Schwert 2024” (Wettin Sword 2024) elnevezésű nemzetközi hadgyakorlatán a kelet-németországi Gardelegen közelében lévő „Schnoeggersburg” katonai kiképzővárosban április 08-án.
Két cseh katona átkutat egy házat egy városi harci kiképzési forgatókönyvben a cseh, norvég és német katonák „Wettiner Schwert 2024” (Wettin Sword 2024) elnevezésű nemzetközi hadgyakorlatán a kelet-németországi Gardelegen közelében lévő „Schnoeggersburg” katonai kiképzővárosban április 08-án. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország idén 4000 ukrán katonát képezhet ki, de a saját területén. Prága nem tervezi, hogy kiképzőit Ukrajnába küldje, mondta Jana Cernochová védelmi miniszter a CTK-nak. Szerinte a két ország földrajzi közelségét tekintve nincs szükség arra, hogy cseh oktatókat küldjenek közvetlenül Ukrajnába.

Cernochová megjegyezte, hogy tavaly 4000 ukrán katonát képeztek ki Csehországban, és ugyanennyit hagytak jóvá az idei évre. Elmondása szerint ezeknek a terveknek a megvalósítása az ukrajnai mozgósítás ütemétől függ majd.

Cernochová szerint Franciaország és más országok az Ukrajnától való földrajzi távolságuk miatt fontolgatják ezt a kérdést. Esetükben az ukrán csapatok szállítása logisztikailag nem lenne észszerű. Csehországnak viszont nincsen ilyen gondja, hiszen a két ország közel van egymáshoz.

Borítókép: Két cseh katona átkutat egy házat egy városi harci kiképzési forgatókönyvben a cseh, norvég és német katonák Wettiner Schwert 2024 (Wettin Sword 2024) elnevezésű nemzetközi hadgyakorlatán a kelet-németországi Gardelegen közelében lévő Schnoeggersburg katonai kiképzővárosban április 8-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.