Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Elárasztja az olcsó drog Párizst

Óriási problémát okoznak a drogbandák Franciaország-szerte, Párizs belvárosi kerületei szenvednek a leginkább a kábítószer-függőktől. A lakosok a hatóságoktól várnak segítséget, mert nem érzik magukat biztonságban, a rendőrség azonban gyakran tehetetlen, legtöbbször csupán annyit tehetnek, hogy másik helyre költöztetik a drogtanyákat.

2024. 06. 23. 21:35
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi régióban a kokaint már közvetlenül a fogyasztókhoz szállítják futárok, akik a közösségi hálózatokon hirdetik a portékáikat. A kábítószerek és addiktív tendenciák francia megfigyelőközpontja (OFDT) legfrissebb jelentése szerint a kokaint ma már a lakosság minden rétege szabadidős drogként használja. Ami szintén új fejlemény, hogy egyes munkavállalók doppingszerként használják a munkahelyükön, fizikailag megterhelő foglalkozásokban.

Ennél is súlyosabb probléma, hogy a kábítószerek terjesztésével foglalkozó rivális bandák a nyílt utcán vívják a háborúikat, így gyakoriak az utcai lövöldözések és gyilkosságok.

A Párizs környéki dílerek Belgiumból, valamint kisebb mértékben Le Havre-ból és Dunkerque-ből szerzik be az utánpótlást. A kikötőn keresztül több tonna kokain érkezik Dél-Amerikából. Itt évente több mint kétezer tonna fehér port állítanak elő. A kereskedők közvetlenül a bűnrészes dokkmunkásokhoz fordulnak, vagy a szállítmányt közúti fuvarozók szállítják, akik alvállalkozóként és valódi bűnügyi logisztikusként működnek.

Az Ile-de-France régióban a szakértők becslései szerint az országba érkező kokain mintegy húsz százalékát úgynevezett „öszvérek” szállítják, azaz olyan emberek, akik lenyelik a drogot, mielőtt leszállnak valamelyik repülőtéren. A futárok általában guyanai, nyugat-indiai vagy brazil származásúak. Körülbelül ötezer eurót kapnak ezért egy ilyen veszélyes munkáért.

A repülőtereken mára már teljesen természetes lett az, hogy a bűnbandák lefizetik a reptéri dolgozókat, a vámhatóság munkatársait. A közelmúltban történt esetek során fény derült egy korrupt vámtisztre a párizsi Roissy repülőtéren, egy határőrre az Orly repülőtéren, valamint poggyászkezelőkre, akiket elfogtak.

A kábítószer-importőrök által bevetett erőforrások jelentősek, mivel a kokainkereskedelemben érintett összegek óriásiak. Brazíliában egy kiló fehér por több mint ötezer eurót ér. Ugyanezt a mennyiséget a francia kereskedők harmincezer euróért vásárolják meg, és ennek kétszereséért adják el a kiskereskedelemben a párizsi régió számos fogyasztójának, grammonként 66 euróért – írja a Le Parisien francia napilap.

Drámaiak a francia nagyvárosokban tapasztalt közbiztonsági adatok, Párizs hírhedt, drogosok által frekventált 18. kerületéből egyszerűen képtelenek a hatóságok végleg kiűzni a dílereket és a kábítószer-fogyasztókat. A V4NA nemzetközi hírügynökség többször is beszámolt már róla, hogy annak ellenére, hogy a hatóságok időről időre nagyszabású akciókban evakuálják a drogosokat és a dílereket, kisvártatva mindig visszatérnek, a környékbeli lakosok elmondása alapján amint besötétedik, beindul a drogpiac, az árusok és ügyfeleik a nyílt utcán üzletelnek.

A francia fővárosban immár mindennapos látványnak számít, hogy egy drogos az utcán, fényes nappal, a járókelők szeme láttára lövi be magát.

Sok esetben a hatóságok is tudnak róla, hogy mi folyik a környéken, mégis előfordul, hogy a rendőrök nem tesznek semmit. Egy, a Twitteren megosztott felvételen látszik, amint egy rendőrautó megáll az utcán a kábítószer-kereskedők közelében, ám az autóban ülő egyenruhások meg sem próbálják letartóztatni a dílereket, várnak egy kicsit, majd elhajtanak anélkül, hogy kiszálltak volna az autóból.

Évek óta nincs nyugtuk a francia főváros északi részén lévő 19. kerület lakóinak a környéken hemzsegő drogosok és kábítószer-kereskedők miatt. 2021 júniusában nemzetközi felháborodást keltett, amikor egy babakocsiban ülő kisgyermek kis híján megvakult, miután rátámadt egy őrjöngő, kábítószer hatása alatt álló nő, a képek futótűzként terjedtek a közösségi oldalakon.

Bár a hatóságok időről időre kísérletet tesznek a drogtanya felszámolására, ezek leginkább látszatintézkedések, mivel a kábítószert áruló és fogyasztó személyek rendszeresen visszatérnek a környékre, sőt, igazából sosem hagyták el a kerületet, mivel a városvezetés minden alkalommal csupán annyit tett, hogy egyik helyről a másikra költöztette a drogfüggőket.

Borítókép: Elárasztják a drogok Franciaországot (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.