Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Éles vita a francia biztos személye körül

Franciaországban figyelemre méltó előre hozott parlamenti választásokra kerül sor június 30-án és július 7-én.

Forrás: Politico2024. 06. 28. 21:41
Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezéralakja a pártelnök párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előrehozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marine Le Pen jobboldali politikus nem akarja, hogy Thierry Breton legyen Franciaország következő uniós biztosa, és véleménye szerint Emmanuel Macron elnöknek nem áll jogában kinevezni őt, közölte a Politico. 

– Az európai biztos kinevezése a miniszterelnök előjoga, nem a köztársasági elnöké

– nyilatkozta pénteken a CNewsnak. Arra a kérdésre, hogy ellenzi-e Macron tervét, hogy Bretont második ciklusra is kinevezze, azt válaszolta: – Természetesen.

Mindez a francia előre hozott parlamenti választások árnyékában történik. Amennyiben a jelenleg ellenzéki Nemzeti Tömörülés megszerzi a többséget és bekerül a kormányba, a párt elnöke, Jordan Bardella elnyeri Franciaország miniszterelnöki pozícióját. A várható felállás miatt az elmúlt napokban a Nemzeti Tömörülés és Macron nyilvánosan vitatkoztak arról, hogy a választások után kinek milyen területen lesz joga döntést hozni, többek között a védelmi ipar és a következő uniós biztos személyéről folytak ezek a viták.

Míg Bardella egyértelműen azt mondta, hogy szeretne beleszólni a leendő francia biztos személyébe, Macron máris azt szorgalmazza, hogy Breton, aki jelenleg a belső piacért felelős biztos, legyen a következő Európai Bizottság tagja.

– Ez az én kívánságom, és úgy gondolom, hogy megvan a tapasztalata és tudása a feladathoz

– mondta Macron újságíróknak pénteken kora reggel. Le Pen ezt azonban nem fogadta el. 

– Emmanuel Macron olyan győzelmet képzel el, amelyet nem tud elérni. Nem fogja tudni kinevezni Thierry Bretont, mert más többség lesz… tehát más kormány lesz, mint ami jelenleg van

–mondta. Marine Le Pen, aki korábban elnökjelölt is volt, s várhatóan 2027-ben újra elindul, hozzátette, hogy Thierry Breton nyilvánvalóan nem védte meg Franciaország érdekeit hivatali ideje alatt.
 

Borítókép: Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezéralakja a pártelnök párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előrehozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.