Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Évtizedekre meghatározhatja Európa politikai látképét a jobboldal

Évekre vagy akár évtizedekre meghatározhatják az európai politikát a fiatal jobboldali szavazók, akik az európai parlamenti választáson minden eddiginél hangosabban hallatták a hangjukat.

Forrás: Politico2024. 06. 17. 14:55
Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke
Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke (Fotó: MTI/EPA/Andre Pain)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatalok szavazatai sokat nyomnak a latban, és bár körükben még mindig népszerű a szélsőbaloldali ideológia, mind az AfD Németországban, mind a Nemzeti Tömörülés Franciaországban 10 százalékos vagy afeletti növekedést produkált a 24 és 30 év közöttiek korcsoportjában – írja a Politico brüsszeli hírportál.

Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke
Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Az okokat keresve a portál megemlíti a például Franciaországban is tapasztalható lakhatási válságot.

Amikor azt látjuk, hogy a franciák nem találnak lakást a saját országukban, de a külföldiek igen, akkor nemzeti prioritást követelünk [a lakáshoz jutás terén], amivel egyre több fiatal egyetért

– nyilatkozta a Politicónak a Nemzeti Tömörülés egyik helyi vezetője, aki többek között épp emiatt lett a párt tagja.

A jobbra tolódás egy másik oka a politikai elit által a világjárvány alatt meghozott intézkedésekben keresendő, ugyanis sok fiatal (sőt nem csupán a fiatalok) érezte úgy, hogy a politikusok elszakadtak az emberektől, és nem mérik fel a döntéseik következményeit.

Szintén fontos tényező a bűnözés. A francia fiatalok például már nem érzik biztonságban magukat az utcán, nem utolsósorban a késes támadások növekvő száma miatt. Emellett az Izrael-ellenes tüntetések során tapasztalható szélsőségesség is hozzájárulhatott a Nemzeti Tömörülés sikeréhez.

A jobboldal sikerének egyik legfontosabb oka azonban az, hogy a fiataloknak elegük van a migrációból. A 2015-ös politikai döntéseknek, amelyek mintegy kétmillió migránst szabadítottak a kontinensre, most lett következménye, és a fiatal generáció egyre inkább hangot is mer adni nemtetszésének. Erre példa az a videó, amely nemrég került fel a közösségi médiára, s amelyben Németország egyik legtrendibb nyaralóhelyén, a Sylt-szigeten bulizó fiatalok skandálják, hogy „külföldiek, kifelé!”. A német lapok az eset kapcsán náci botrányt emlegettek és jogi felelősségre vonást követeltek.

Franciaországban a kormánypárt megalázó vereségének politikai következménye is lett: Emmanuel Macron francia elnök előre hozott választásokat írt ki. Németországban Olaf Scholz kancellár annak ellenére kizárta az előre hozott választásokat, hogy a három koalíciós párt együtt is a szavazatok alig harminc százalékát szerezte meg. Azonban

elképzelhető, hogy a katasztrofális választási eredmény így is a koalíció vesztét okozza.

 

A francia előre hozott választások után elképzelhető, hogy a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella szerezheti meg a kormányfői posztot, aki a maga 28 évével az ország történetének legfiatalabb miniszterelnöke lenne. A voksolás eredménye pedig azt is megmutatja majd, hogy egyszeri tiltakozás vagy hosszú távú fordulat áll a Nemzeti Tömörülésnek az európai parlamenti választáson elért eredménye mögött.

Borítókép: Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke (Fotó: MTI/EPA/Andre Pain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.