Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Macronra újabb bukás várhat

Minél inkább belefolyik az előre hozott nemzetgyűlési választás kampányába Emmanuel Macron francia elnök, annál nagyobb a valószínűsége, hogy újabb komoly pofonba fut bele a pártja – figyelmeztetnek a közvélemény-kutatók, sőt Macron párttársai is. A jobboldali pártok viszont felismerték a történelmi esélyt.

2024. 06. 12. 9:05
Emmanuel Macron francia államfő
Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: MTI/EPA pool/Yoan Valat)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arrogánsnak és elitistának tartják az elnöküket a franciák, aki lenézi őket és tekintélyelvű, Emmanuel Macron francia államfő párttársai pedig attól félnek, hogy ez visszaüthet a hónap végén esedékes előre hozott választáson. A választók nem felejtették el az államfőnek, hogy rendszeresen semmibe vette a követeléseiket, például tavaly a tiltakozások dacára egy alkotmányos kiskaput kihasználva keresztülverte a gyűlölt nyugdíjreformot.

Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Egy az európai parlamenti választás napján készült felmérés szerint a franciák közel fele azzal a céllal járult az urnákhoz, hogy kifejezze a háborúpárti Macronnal szembeni elégedetlenségét. Nem csoda, hogy míg a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) a szavazatok 31,4 százalékát szerezte meg, az államfő pártja, az Újjászületés ennek kevesebb mint a felét, 14,6 százalékot kapott.

A megalázó vereség után Macron sokak döbbenetére előre hozott nemzetgyűlési választást írt ki. Az államfő logikája szerint így kívánna gátat vetni a jobboldal előretörésének, és maga mögé gyűjteni a szavazókat – írja a Politico brüsszeli hírportál. Sokkal valószínűbb azonban, hogy ennek épp az ellenkezője történik majd. Az első felmérések szerint az Újjászületés nem csupán újabb pofonba szaladhat bele, de egyenesen a harmadik helyre csúszhat vissza.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég szakértője, Mathieu Gallard szerint realitássá válhat a Nemzeti Tömörülés kormányalakítása, és minél jobban belefolyik Macron a kampányba, annál inkább maga ellen fordítja az embereket.

Az államfő azonban, úgy tűnik, nem érzékeli a közhangulatot, és erőteljes médiajelenlétet tervez a választás június 30-i első fordulóját megelőző hetekre. Párttársai pedig rettegnek, egyik legrégebbi támogatója, Francois Bayrou például hétfő este az Élysée-palotában győzködte Macront, hogy lépjen vissza a rivaldafényből a kampány alatt.

Hogy sikerrel járt-e, az csak a következő hetekben derül ki, az azonban bizonyos, hogy a jobboldali pártok érzékelik: történelmi esélyt kaptak. Ahogy Éric Ciotti, a jobbközép Köztársaságiak vezetője fogalmazott:

Az ország soha nem volt még ennyire jobboldali.

Pártja nem folytathatja tovább a kompromisszumok kötését és a kormány támogatását – tette hozzá Ciotti, egyben jelezte, hogy

támogatna egy a Nemzeti Tömörüléssel kötött megállapodást.

A bejelentést Marine Le Pen, az utóbbi párt frakcióvezetője bátor döntésként méltatta, nem sokkal később pedig a Nemzeti Tömörülés elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje már tényként beszélt a megegyezésről.

Megerősíthetem, hogy lesz megállapodás a Nemzeti Tömörülés és a Köztársaságiak között

– idézte Jordan Bardella szavait a The Guardian brit napilap.

A pártelnök szerint a Nemzeti Tömörülés támogatását élvezi majd a Köztársaságiak bizonyos számú jelöltje, amit kérdésre úgy pontosított, hogy több tucatnyi jelöltről van szó.

Mint arról beszámoltunk, Marine Le Pen hétfőn egy másik jobboldali párt, az Éric Zemmour vezette Visszahódítás európai parlamenti listavezetőjével, Marion Marechallal is tárgyalt, de végül nem jutottak egyezségre.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.