Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ez fog történni a francia katonákkal Ukrajna területén – figyelmeztetett Lavrov

Megszólalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról, hogy mit várhatnak az Ukrajnába küldött francia kiképzők a harcok során.

Forrás: The Kyiv Independent, France242024. 06. 08. 13:54
Illusztráció: Tûzoltó a helyszínen, egy barkácsáruházat ért orosz légitámadást követõen az észak-ukrajnai Harkivban 2024. május 25-én. Fotó: Szergej Kozlov Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az orosz haderő az Ukrajnába érkezésük pillanatától kezdve legitim célpontnak fogja venni a nyugat-európai országból érkező katonákat. Hozzátette azt is, hogy szerinte néhányan már Ukrajnában lehetnek.

Függetlenül a státuszuktól, a katonai tisztviselők vagy zsoldosok legitim célpontot jelentenek a fegyveres erőink számára.

– mondta Lavrov.

Bejelentése azután érkezett, hogy néhány napja Emmanuel Macron elutasította a béke lehetőségét, és megígérte Ukrajnának, hogy több mint négyezer ukrán katonát fognak kiképezni, valamint Mirage 2000-5 gépeket küldenek az ukránoknak és franciák fogják kiképezni a pilótákat.

A francia katonák lehetséges ukrajnai felbukkanásának hírére Moszkvában plakátokkal tiltakoznak, és arra figyelmeztetik Franciaországot, hogy ne ismételje meg a múlt hibáit, közölte a France24.

A New York Times szerint Kijev arra kérte az Egyesült Államokat és más NATO-országokat, hogy segítsenek százötvenezer katona kiképzésében. Kaja Kallas észt miniszterelnök május végén úgy nyilatkozott, hogy „vannak országok, amelyek már most is képeznek katonákat a helyszínen”, anélkül hogy megnevezte volna az országokat vagy további részleteket árult volna el az állítólagos kiképzésekről. Más NATO-tagállamok is tárgyalásokat folytatnak arról, hogy katonai kiképzőket vagy szakembereket küldjenek Ukrajnába a csapatok kiképzésére és a felszerelések javításában való segítségnyújtásra.

Borítókép (illusztráció): Tűzoltó a helyszínen, egy barkácsáruházat ért orosz légitámadást követően az észak-ukrajnai Harkivban 2024. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.