Ezért akarja mindenáron folytatni a háborút az Egyesült Államok

Felvenné Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára, lefoglalná az Egyesült Államokban található orosz vagyont, és kiképzőket küldene Ukrajnába az egyik amerikai szenátor. A demokrácia védelméről már szó sincs, nyíltan a háborúban álló ország ásványkincseire megy ki a játék.

2024. 06. 11. 8:14
Lindsey Graham dél-karolinai szenátor
Lindsey Graham dél-karolinai szenátor (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fel kellene venni Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára és elkobozni, valamint Ukrajnának adni az Egyesült Államokban található orosz vagyont – javasolta Lindsey Graham amerikai szenátor egy televíziós interjúban.

Lindsey Graham amerikai szenátor
Lindsey Graham amerikai szenátor (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Win McNamee)

Háromszáz milliárd dollár ül Európában az orosz állami vagyonból, amit le kellene foglalnunk, és Ukrajnának kellene adnunk. Amerikában orosz pénz van, amit le kellene foglalnunk. Az amerikai törvények értelmében Oroszországot a terrorizmus állami támogatójává kellene nyilvánítanunk

– idézte a szenátor szavait a Politico hírportál.

Graham még ennél is tovább menne, és amerikai kiképzőket küldene Ukrajnába, hogy a helyszínen segítsék az ukrán csapatokat. Továbbá sürgeti, hogy a háborúban álló ország mielőbb kapja meg az F–16-os vadászgépeket, és bármiféle korlátozás nélkül használhassák az amerikai nagy hatótávolságú fegyvereket.

És hogy a szenátor szerint miért is kellene még jobban elhúzni az öldöklést? 

Tíz-tizenkét billió dollárnyi kritikus ásványi anyagon ül Ukrajna. Ők lehetnének a leggazdagabb ország egész Európában. Nem akarom ezt a pénzt és ezeket a vagyontárgyakat Putyinnak adni, hogy megossza Kínával. Ha most segítünk Ukrajnának, akkor a legjobb üzleti partnerré válhat, akiről valaha is álmodtunk, és ezt a tíz-tizenkét billió dollárnyi kritikus ásványkincset Ukrajna és a Nyugat használhatná fel, nem pedig Putyin és Kína kapná

– magyarázta Graham a CBS amerikai hírtelevíziónak adott interjúban, hozzátéve, hogy segíteni kell Ukrajnának megnyerni a háborút, amit az Egyesült Államok „nem engedhet meg magának, hogy elveszítsen”.

Lindsey Graham szenátornak nem ez volt az első hasonló megnyilvánulása. Tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kijevi látogatása során szó szerint úgy fogalmazott: 

Oroszok halnak meg. Ez a legjobb módja a pénzünk elköltésének.

Szavaira válaszul az orosz hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene, amit ő megtiszteltetésnek nevezett.
Borítókép: Lindsey Graham dél-karolinai szenátor (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.