Élő közvetítés
Franciaország
ÉLŐ
Belgium

Itt az ukrán bejelentés, amely NATO-országokat sodor a háborúba

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti csapások indítását a NATO-országok létesítményei ellen, ha azok a területükön befogadják az Ukrajnában használt harci gépeket. Az ukrán katonai vezető szerint bizonyos számú repülőgépet Ukrajnán kívüli biztonságos légibázisokon fognak tárolni, hogy ott ne támadják meg őket az oroszok.

2024. 06. 11. 9:59
Alexander De Croo belga miniszterelnök (k-b), Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter egy F-16-os vadászrepülőgép mellett. (Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna külföldi támaszpontokon tarthat néhány F–16-os vadászgépet, amelyet a nyugati szövetségeseitől kapott. Kijev célja, hogy megvédje a repülőket az orosz csapásoktól – mondta hétfőn egy magas rangú ukrán katonatiszt

NATO- országokban állomásozhatnak az ukránok F-16-os vadászrepülői? (Fotó: Pixabay, Military_Material)
NATO-országokban állomásozhatnak az ukránok F–16-os vadászrepülői? (Fotó: Pixabay, Military_Material)

Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia kötelezettséget vállalt arra, hogy több mint hatvan amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépet szállít Ukrajnának az orosz támadások visszaszorítása érdekében. Az ukrán pilóták jelenleg kiképzésen vesznek részt a harci repülőgépek vezetésére, a várhatóan még idén kezdődő szállítások előtt.

Szerhij Holubcov, az ukrán légierő egyik vezetője kijelentette, hogy „bizonyos számú repülőgépet Ukrajnán kívüli biztonságos légibázisokon fognak tárolni, hogy ott ne támadják meg őket”.

Holubcov magyarázata szerint ezeket az F–16-osokat fel lehet használni a megsérült repülőgépek cseréjére, amíg javítják azokat, valamint az ukrán pilóták külföldön történő kiképzésére is jók lesznek.

Így mindig lesz egy bizonyos számú repülőgép a flottánkban. Annyi, amennyi megfelel a pilótáink számának

 – mondta. 

Ha több pilóta lesz, több repülőgép lesz Ukrajnában

– jelentette ki az ukrán tábornok. 

Tehát, mint arról korábban is beszámoltunk, máris az F–16-osok elvesztéséről beszélnek az ukránok, pedig még meg sem kapták azokat. Mint írtuk, a harci gépeket folyamatosan mozgatni fogják, hogy ne egy helyben álljanak, máskülönben nagyon-nagyon nehéz lesz megtartani azokat.

NATO-tagállamokra csaphat le Moszkva

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fontolóra veheti csapások indítását a NATO-országok létesítményei ellen, ha azok befogadják az Ukrajnában használt harci gépeket.

Ha az ukrán határokon kívüli légi támaszpontokon állomásoznak, és harcra használják őket, akkor meg kell néznünk, hogyan és hová csapjunk le az ellenünk folytatott harcban használt eszközökre

– mondta tavaly Putyin. Hozzátette: súlyos veszélyt jelent, hogy a NATO még jobban belevonódik a konfliktusba.

Márciusban az orosz vezető ismét óva intette Ukrajna nyugati szövetségeseit attól, hogy légi támaszpontokat biztosítsanak az F–16-osoknak. Ezek a bázisok „jogos célponttá” válnának – mondta.

Az F–16-osok képesek nukleáris fegyverek hordozására, és ezt nekünk is figyelembe kell vennünk harci műveleteink megszervezése során

 – jelentette ki Putyin.

Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóházának védelmi bizottságának vezetője hétfőn azt mondta a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek, hogy az ukrán F–16-osokat befogadó NATO-bázisok „legitim célpontok” lesznek Moszkva számára. A Kyiv Post szerint az F–16-osokat Romániában és Lengyelországban állomásoztathatják. Ezt az információt azonban egyelőre nem erősítették meg.

Borítókép: Alexander De Croo belga miniszterelnök (k-b), Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter egy F–16-os vadászrepülőgép mellett (Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.