Nagy baj van a költségvetés körül Németországban

A német baloldali koalíció három pártja az EP-választásokon együttesen a szavazatok mindössze 31 százalékát szerezte meg, és ilyen eredmények után Olaf Scholz kormányának túlélése attól függhet, hogy a pártok képesek lesznek-e megállapodásra jutni a költségvetés kapcsán.

Forrás: Politico, Süddeutsche Zeitung2024. 06. 19. 14:44
Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport ülésére Brüsszelben 2024. május 13-án. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adószakértők szerint Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárnak és koalíciós partnereinek 40 milliárd euróval kell csökkenteniük a szövetségi kiadásokat ahhoz, hogy betömjék a 2025-re tervezett költségvetésben keletkezett hiányt.

Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter, Christian Lindner pénzügyminiszter és Scholz július elején, a Bundestag nyári szünete előtt kellene hogy elfogadja a költségvetés első tervezetét. Mivel a koalíciót meggyengítette a választási eredmény, és a konzervatív ellenzéki vezetők előre hozott választásokat követelnek, politikai jövőjük valószínűleg attól függ, hogy sikerül-e megállapodásra jutniuk.

Ám a koalíción belül eltérő politikai prioritások vannak, ezért nem valószínű, hogy mindenki számára elfogadható megállapodás születik. A szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek tagjai határozottan ellenzik a szociális programokat érintő megszorításokat, és a szigorú kiadási szabályok lazítását támogatják, míg a liberális FDP ragaszkodik ezekhez a szabályokhoz.

További kérdéseket vet fel az is, honnan lesz forrás Olaf Scholz tervére, hogy újjáépítse a német hadsereget. Boris Pistorius védelmi miniszter szerint 2025-ben mintegy 6,5 milliárd eurónyi kiadásra lesz szükség a kormány védelmi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez. Ezen ígéretek finanszírozása érdekében azt javasolta, hogy a védelmi kiadásokat egy külön alapból, ne Németország rendes költségvetéséből fizessék, azzal érvelve, hogy a német polgároknak alkotmányos joguk van a biztonsághoz.

Annalena Baerbock német külügyminiszter – aki egyébként meghökkentő és logikátlan kijelentéseiről ismert – szintén azzal érvel, hogy Oroszország ukrajnai inváziója vészhelyzetet jelent, és ezért megalapozottnak tartja az adósságfék felfüggesztését a katonai kiadások és az Ukrajnának nyújtott támogatás finanszírozása érdekében.

Mi lehet nagyobb vészhelyzet, mint ez a háború Európa közepén?

– mondta a Süddeutsche Zeitung német lapnak adott interjúban, majd hozzátette:

Végzetes lenne, ha néhány év múlva azt kellene mondanunk: Az adósságféket tiszteletben tartottuk, de Ukrajnát elvesztettük.

Christian Lindner FDP-s pénzügyminiszter azonban elutasította azt az ötletet, hogy a védelmi kiadások egy külön alapból származzanak, és ő és a párttagok elítélték az adósságfék megkerülésére vagy reformjára irányuló kísérleteket.

A konfliktus ellenére a kormánykoalíció vezetői azt mondják, hogy el fogják kerülni azt a fajta elhúzódó viszályt, amely csak növelné az előre hozott választások esélyét, amely Franciaországban már folyamatban van.

Borítókép: Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport ülésére Brüsszelben 2024. május 13-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.