Putyin és Kim Dzsong Un megállapodása ellen tiltakozik Dél-Korea

Bekérették Georgij Zinonjev orosz nagykövetet Szöulban.

Forrás: MTI2024. 06. 21. 11:01
PUTYIN, Vlagyimir; KIM, Dzsongün
A KCNA észak-koreai hírügynökség felvételén Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsongün elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a Putyintól februárban ajándékba kapott orosz gyártmányú Aurus Senat luxusautóban ül Phenjanban 2024. június 19-én. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/KCNA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea pénteken bekérette Georgij Zinonjev orosz nagykövetet tiltakozásképp az ellen, hogy Oroszország és Észak-Korea pár nappal ezelőtt kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodást. Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán tartott találkozóján megegyezett, hogy amennyiben országaik közül valamelyiket támadás éri, azonnali katonai segítséget nyújtanak egymásnak. Dél-Korea határozottan elítélte az egyezményt.

Észak-Korea orosz katonai támogatása sérti Dél-Korea biztonságát és elkerülhetetlenül negatív hatással lesz Szöul és Moszkva kapcsolatára – jelentette ki Kim Honggjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes.

Az orosz nagykövet válaszában hangoztatta, elfogadhatatlanok az Oroszországgal szembeni „zsarolási és fenyegetési kísérletek”. Megjegyezte, „az Oroszország és a KNDK közötti együttműködés nem irányul harmadik országok ellen, megfelel a nemzetközi jog elveinek és normáinak, hozzájárul a béke és stabilitás megerősítéséhez a Koreai-félszigeten”. A dél-koreai külügyminiszter mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is elítélte a megállapodást, amiért az komoly fenyegetést jelent a regionális békére és stabilitásra – közölte a szöuli külügyminiszeri iroda pénteken.

A megállapodást követően észak-koreai disszidensek egy csoportja újabb Phenjan-ellenes röplapokat szállító léggömböket küldött át a Koreai-közi határon észak felé. Ennek okán Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong kijelentette, hogy Phenjan várhatóan újabb szemeteszsákokat szállító ballonokat fog Dél-Korea területére küldeni. Észak-Korea az utóbbi hetekben több mint ezer hasonló léggömböt juttatott át a két Koreát elválasztó határon.

Ismét észak-koreai katonák lépték át a demarkációs vonalat

Észak-koreai katonák ismét átlépték a két Koreát elválasztó határt, miközben építési munkálatokat folytattak a demilitarizált övezetben (DMZ). Dél-Korea válaszul figyelmeztető lövéseket adott le – jelentette a dél-koreai vezérkar pénteken. A vezérkar szerint az észak-koreai katonák április óta a két Koreát átszelő vasúti sínek eltávolításán dolgoznak, emellett feltehetően tankelhárító falakat húznak föl, illetve aknákat telepítenek a határ mentén. A határsértők a dél-koreai hadsereg hangszóróiból szóló felszólítások és a figyelmeztető lövések hatására visszahúzódtak a határ északi felére – emelte ki a vezérkar. Ebben a hónapban már kétszer fordult elő hasonló határsértés a Koreai-félszigeten. A vezérkar állítása szerint azokban az esetekben sem volt szándékos az észak-koreaiak részéről a határ átlépése.

Borítókép: A KCNA észak-koreai hírügynökség felvételén Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsongün elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a Putyintól februárban ajándékba kapott orosz gyártmányú Aurus Senat luxusautóban ül Phenjanban 2024. június 19-én (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.