Dél-Korea fegyvereket küldene Ukrajnának

Régóta érvényben lévő politikáját megtörve fegyvereket küldhet Ukrajnának Dél-Korea. A lépést válasznak szánják az Észak-Korea és Oroszország között a héten megszületett egyezményre. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Dél-Korea nagy hibát követ el.

2024. 06. 21. 10:35
Jun Szogjol dél-koreai elnök
Jun Szogjol dél-koreai elnök (Fotó: MTI/EPA/Kyodo News pool/Kim Minhi)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea fontolgatja, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának – számolt be róla a Reuters hírügynökség. A lépés előzménye, hogy a hét folyamán Észak-Korea stratégiai egyezményt kötött Oroszországgal. Az ország elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Szöul a nemzetközi közösséggel együtt határozottan reagál minden olyan cselekményre, amely veszélyezteti a biztonságát.

Dél-Korea is fegyvereket küldene Ukrajnának
Dél-Korea is fegyvereket küldene Ukrajnának (Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko)

A megállapodást Jun Szog Jol dél-koreai elnök országa biztonságára leselkedő veszélynek nevezte – írja az amerikai Time magazin online kiadása. Az egyezménynek, amely álláspontjuk szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának Oroszország által is elfogadott határozatait is sérti, negatív következményei lesznek Szöul és Moszkva viszonyára – vetítette előre az államfő.

Dél-Korea szerepe fegyverexportőrként növekszik, de Ukrajnának csak humanitárius segítséget, illetve aknamentesítéshez szükséges felszereléseket küldött az orosz–ukrán háború során. Szöul ez idáig következetesen tartotta magát ahhoz a politikához, hogy nem szállít fegyvereket aktív konfliktusban álló országoknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hírre úgy reagált, hogy az Ukrajnának való fegyverszállítás nagyon nagy hiba lenne Dél-Korea részéről – hívja fel a figyelmet a CNN amerikai hírtelevízió. Szöulnak nincs miért tartania az Észak-Korea és Oroszország megállapodásától – tette hozzá az orosz államfő.

Borítókép: Jun Szog Jol dél-koreai elnök (Fotó: MTI/EPA/Kyodo News/Kim Minhi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.