Így profitált Putyin az orosz–ukrán háborúból

Noha szinte az egész Nyugat elítélte az orosz–ukrán háborút, legfrissebb elemzések arra mutattak rá, diplomáciai szinten Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyot nyert a konfliktussal: olyan országokkal vonta szorosabbra a kapcsolatokat, mint például Irán és Kína. A kétoldalú kapcsolatok azonban minden bizonnyal a háború befejezése után is megmaradnak, az amerikai védelmi minisztérium és a hírszerzés tisztviselői arra figyelmeztettek, a Kelet egyre szorosabbá váló köteléke fenyegetést jelenthet az Egyesült Államokra és szövetségeseire.

2024. 06. 20. 13:18
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz (j) és Hszi Csin-ping kínai elnök a pekingi Nagy Népi Csarnok elõtt rendezett fogadási ünnepségen 2024. május 16-án. Fotó: Szergej Bobiljov Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború több, mint két évvel ezelőtti kitörése után jelentősen átrendeződtek a politikai viszonyok a nemzetközi színtéren: nemcsak a Nyugat, de a keleti nagyhatalmak és szövetségeseik között is egyre szorosabb kapcsolat alakult ki, középpontban Oroszországgal. Moszkva ugyanis olyan partnerekkel erősítette meg kétoldalú kapcsolatait, mint Irán, Észak-Korea és Kína – mutatott rá cikkében a The Wall Street Journal amerikai napilap, éppen akkor, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök távol-keleti körútja már javában tart.

Először Észak-Koreába utazott, csütörtökön pedig megérkezett Vietnámba.

Noha a háború kitörése után jelentősen megcsappant az államfő külföldi látogatásainak száma – korábban hasonló tendenciát a Covid világjárvány alatt lehetett megfigyelni –, vizitjei, leszámítva Belaruszt, Európán kívülre irányultak.

Putyin az elmúlt években többször megfordult Kínában, a közép-ázsiai országokban, járt továbbá Örményországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában is. Az amerikai védelmi minisztérium és a hírszerzés tisztviselői azonban arra figyelmeztettek, ha véget ér háború, igen erős keleti kötelékkel nézhet szembe az Egyesült Államok és szövetségeseik. Hasonló veszélyekre figyelmeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is napokban: „Azt akarják, hogy a NATO elbukjon. Ha sikerrel járnak Ukrajnában, az sebezhetőbbé tesz minket, és veszélyesebbé teszi a világot” – fogalmazott, utalva Oroszországra és kapcsolataira.

A The Wall Street Journal cikkében kiemelte, Putyin és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető abban állapodtak meg a héten, hogy kölcsönösen segítséget nyújtanak egymásnak, bármelyik felet is érné külső támadás. A védelem és biztonság terén kötött megállapodásokon túl pedig minden jel arra mutat, az oroszellenes nyugati szankciók nem tudták ellehetetleníteni Moszkvát a nemzetközi piactól. Oroszország kétoldalú egyeztetései ugyanis kiterjednek a kereskedelem fokozására, különböző technológiákra és termék-előállításokra.

Tisztviselők szerint javítják Moszkva, és potenciálisan Teherán, Phenjan és Peking hosszú távú képességeit

– ismerte el a lap.

A cikk egyúttal arra is rámutatott, kifizetődni látszanak a szovjet idők több milliárd dollár értékű fegyverexportjai is, hiszen az akkori kapcsolatok évtizedek elteltével is megmaradtak, sőt most éppen ezek az országok segítik az orosz fegyveripart. Amerikai tisztviselőkre hivatkozva a lap példaként az orosz–észak-koreai kapcsolatokat említette meg: miközben Phenjan lőszereket és ballisztikus rakétákat ad Oroszországnak, Moszkva űrtechnológiát és más rendszereket biztosíthat a távol-keleti országnak.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (j) és Hszi Csin-ping kínai elnök a pekingi Nagy Népi Csarnok előtt rendezett fogadási ünnepségen 2024. május 16-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.