Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Robert Fico a kórházból szavazott: itt vannak a szlovák eredmények

A miniszterelnök ellen elkövetett merénylet árnyékában voksoltak Szlovákiában.

2024. 06. 09. 10:52
Robert Fico szlovák miniszterelnök szavaz. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában már véget ért az európai parlamenti választás. A Ma7 felvidéki magyar portál tudósításában arról ír, az előzetes eredmények szerint öt párt szerzett mandátumot.

  • A Progresszív Szlovákia (PS) 6 (28 százalék),
  • a Robert Fico vezette Irány (Smer–SSD) 5 (25 százalék),
  • a Republika 2 (12 százalék),
  • a Hang – Szociáldemokrácia (Hlas) 1 (7 százalék),
  • a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 1 mandátumot (7 százalék) szerzett.

A Magyar Szövetség a nem hivatalos adatok szerint 3,9 százalékot szerzett, így nem szerzett mandátumot.

Az előzetes közvélemény-kutatások Robert Ficoék győzelmét jósolták. Ha ez a jelenlegi adatok szerint nem is történt meg, a 2019-es voksoláshoz képest jelentősen erősödtek: tíz százalékponttal, így két mandátummal többet szereztek. 

Szlovákiában a választásokat beárnyékolta a május 15-i merénylet, amelyet a szlovák miniszterelnök ellen követtek el, aki így a kampányban sem tudott érdemben részt venni.

Az MTI emlékeztetett rá:  a vonatkozó EU-s szabályozás értelmében a voksolás eredményeinek közzétételére csak vasárnap este 11 óra után kerül sor, akkor, amikor már az összes uniós tagországban lezárult a szavazás. Ebből adódóan viszont vasárnap 23 órakor már nem részeredményeket közölnek, hanem azonnal a hivatalos szlovákiai végeredményeket közlik.

Robert Fico szlovák miniszterelnök egyébként a kórházból, mankóval érkezve adta le szavazatát az európai parlamenti választásokon – derült ki a közösségi médiában szombaton közzétett bejegyzéséből. Mint írta, ez a voksolás azért fontos, hogy olyan képviselőket küldjünk Brüsszelbe, akik a békén, nem pedig a háború folytatásán dolgoznak. Figyelmeztetett, hogy annak engedélyezése, hogy nyugati fegyvereket vessenek be oroszországi célpontok ellen csak annak bizonyítéka, hogy a nyugati demokráciák nem békét akarnak, hanem a feszültség fokozását az oroszokkal.

Szlovákia miniszterelnökeként mindent megteszek, hogy ne rángassanak bele minket a háborúba!

– ígérte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.