Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Volodimir Zelenszkij: Európa ma már nem a béke kontinense

Európa ma már nem a béke kontinense, és Oroszország támadása nem fog megállni Ukrajna határainál – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Párizsban a francia Nemzetgyűlésben.

Forrás: MTI2024. 06. 07. 15:24
Le président ukrainien Volodymyr Zelensky prononce un discours devant les députés français à l'Assemblée nationale
Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke 2024. június 7-én megbeszélésre érkezik Franciaország külügyminiszterével és az európai ügyekért felelős miniszterrel a francia külügyminisztériumban Párizsban. Fotó: JULIEN DE ROSA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra európai városok pusztulnak el,  falvakat égetnek fel. Európában újra megjelentek a koncentrációs táborok, a deportálások,  felütötte fejét a gyűlölet.

– fogalmazott az ukrán államfő, aki Vlagyimir Putyin orosz elnököt a kontinens és Ukrajna közös ellenségének nevezte.

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky prononce un discours devant les députés français à l'Assemblée nationale
Stephane Sejourne francia kül- és európai ügyminiszter (L), Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (C) és Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter (R) fényképezkednek a francia külügyminisztériumban tartott június 7-i párizsi találkozó előtt (Fotó: AFP/JULIEN DE ROSA)

Ma ez a háború Ukrajna ellen zajlik, de holnap más országok is célponttá válhatnak, és már világosan látható, kire irányul ez az agresszió: a balti államokra, Lengyelországra, a Balkánra. Az orosz rezsim nem lát korlátokat maga előtt, és lassan már Európa sem lesz elég neki 

– mondta Zelenszkij utalva Moszkva szíriai katonai akcióira, illetve az egyre fokozódó orosz befolyásra a Száhel-övezetben.

Az ukrán elnök megköszönte Franciaország Ukrajnának nyújtott katonai támogatását, és reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megérkeznek a francia vadászgépek Ukrajnába.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este jelentette be, hogy Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket fog szállítani Ukrajnának.

Macron a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés helyszínén nyilatkozva elmondta: a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban fogják kiképezni még az idén, és Párizs további 4500 ukrán katona kiképzését is tervezi.

Most – csakúgy mint 80 évvel ezelőtt – megmutathatjuk az egységünk, a szövetségünk és a közös értékeink erejét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a mostani együttműködésünkre 80 év múlva győzedelmes küzdelemként tekintsenek majd vissza

– mondta Zelenszkij.

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky prononce un discours devant les députés français à l'Assemblée nationale
Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke  2024. június 7-én megbeszélésre érkezik Franciaország külügyminiszterével és az európai ügyekért felelős miniszterrel a francia külügyminisztériumba Párizsban (Fotó: AFP/ JULIEN DE ROSA)

A több mint két éve tartó háború kimeneteléről szólva az ukrán elnök azt állította, az utóbbi hetek orosz előretörései ellenére Ukrajna még mindig képes lehet a győzelemre. 

„Ez a küzdelem válaszúthoz érkezett. Az igazságos béke érdekében még többet kell tenni” – jelentette ki Zelenszkij, hozzátéve, hogy „ezt nem szemrehányásnak szánja, de a gonosz legyőzéséhez ma többet kell tenni, mint tegnap”.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke  2024. június 7-én megbeszélésre érkezik Franciaország külügyminiszterével és az európai ügyekért felelős miniszterrel a francia külügyminisztériumban Párizsban (Fotó: AFP/JULIEN DE ROSA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.