Zelenszkij az orosz–ukrán háború folytatására szólította fel a G7-csoportot + videó

Képtelen abbahagyni a világháborús uszítást az ukrán államfő, aki részt vesz a G7-csoport, vagyis a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő tömb háromnapos csúcstalálkozóján.

2024. 06. 13. 18:52
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a G7-csoport országait, hogy gyorsítsák fel az F-16-os vadászrepülők szállítását és a pilóták képzését az orosz–ukrán háború közepette.

Arra is kérem önöket, hogy tegyenek meg mindent az F–16-osokra való átállásunk felgyorsítása érdekében, ami a pilótaképzés felgyorsítását és a pilótaképző központok számának növelését jelenti

– mondta a G7-csoport csúcstalálkozóján elmondott beszédében.

Zelenszkij úgy véli, hogy Kijevnek légvédelmi rendszereket, elsősorban Patriotokat, valamint nagy hatótávolságú rakétákat kell biztosítani az orosz területre irányuló csapásokhoz.

Az ukrán elnök arra is felszólította a nyugati országokat, hogy dolgozzanak ki egy világos tervet az ország újjáépítésére, amely hasonló lenne a második világháború utáni európai országok újjáépítésére irányuló Marshall-tervhez.

Állítsunk össze közösen egy ilyen helyreállítási tervet, és erősítsük meg azt egy közös G7-nyilatkozattal is

–  fogalmazta meg Zelenszkij a kezdeményezést. Úgy vélte, hogy egy ilyen dokumentumot a júliusban megrendezendő washingtoni NATO-csúcstalálkozóra kellene elkészíteni.

 

Vadászrepülők az orosz–ukrán háborúban

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség hívta fel a figyelmet arra, hogy korábban a holland hatóságok közölték, hogy 24 darab F–16-os vadászgépet terveznek átadni Ukrajnának, amelyeket az Oroszországi Föderáció elleni csapásokra lehet használni, hangsúlyozva, hogy Kijevnek joga van saját maga rendelkezni a szállított fegyverekkel. Emellett az ukrán fél 2028 végéig 19 vadászrepülőgépet kíván átvenni Dániától. Belgium szintén bejelentette, hogy ugyanezen időpontig harminc F–16-os repülőgépet kíván szállítani, de azzal a fenntartással, hogy nem engedi meg a vadászgépek Ukrajnán kívüli felhasználását.

Ukrajna már régóta kéri partnereit, hogy adjanak át neki F–16-os vadászgépeket. A Nyugat azonban hangsúlyozza, hogy a pilóták és a földi kiszolgálószemélyzet megfelelő előzetes kiképzése nélkül lehetetlen Kijevnek ilyen gépeket szállítani.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz vezérkar többször hangsúlyozta, hogy az új fegyverek, köztük az F–16-osok Ukrajnának történő szállítása nem változtatna a fronton kialakult helyzeten, hanem az orosz–ukrán háború elhúzódásához vezetne. Megjegyezte azt is, hogy ezek a vadászgépek, ha az ukrán fegyveres erők megkapják őket, úgy fognak égni, mint a német Leopard tankok. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a G7-csúcstalálkozón (Fotó: AFP/Ludovic MARIN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.