Itt a német bejelentés, kezdődhet a világháború

Ukrajna – korlátozott mértékben – német fegyvereket vethet be orosz területen. Ez például a Patriot légvédelmi rendszer esetében elképzelhető egy tábornok szerint.

2024. 06. 03. 5:38
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországból szállított fegyverek egy Oroszország elleni ukrán támadáshoz – hónapokig elképzelhetetlen volt egy ilyen forgatókönyv a német kormány számára. Most azonban alapvető irányváltás történt az orosz–ukrán háború kapcsán.

Németország engedett szövetségesei nyomásának, és az amerikai állásponthoz csatlakozott: támadás orosz terület ellen igen, de csak a harkivi régió védelmében. Az ország második legnagyobb városa ugyanis szinte naponta támadások célpontja, amelyek főként orosz területről indulnak.

Nem világos, hogy egyáltalán mely német fegyverrendszereket lehetne bevetni a háborúban. A Mars II rakétaindító mellett elképzelhető, hogy a nagy hatékonyságú Patriot védelmi rendszerrel is védekezni lehetne a beérkező orosz rakéták ellen orosz terület felett, ezt a forgatókönyvet legalábbis nem akarta kizárni Christian Freudig vezérőrnagy, a német Ukrajna Helyzetelemző Központ vezetője. Freuding azonban hangsúlyozta, hogy a rendszerek taktikai felhasználása kizárólag az ukrán hadsereg felelőssége.

A nemzetközi jog keretein belül használhatják őket. Nagyon bízunk abban, hogy az ukránok nemcsak betartják ezt, hanem nagy taktikai ügyességgel és sikerrel is teszik majd

– fogalmazott a német közmédiának Freudig, aki nem közölte, hogy német fegyvereket használtak-e már orosz területen az orosz–ukrán háborúban. Ukrajna németországi nagykövete, Olekszij Makejev szintén nem volt hajlandó részleteket közölni korábban. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Vlagyimir Putyin orosz elnök többször jelezte, hogy a nyugati beavatkozást egy világháború követheti. Sőt, az orosz vezérkar is többször figyelmeztette a nyugati államok vezetőit, hogy világháborút kockáztatnak azzal, hogy Ukrajnába katonákat küldenek, esetleg a fegyvereikkel Oroszország területére lőnek.

Borítókép: A német kormány engedélyezi a fegyvereik bevetését orosz területen (Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP/BERND WUSTNECK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.